Élmények a világ körül

Hungaricum italok

Hungaricum italok, fogyaszd mértékkel - OTP Travel Utazási Iroda
Fogyaszd mértékkel!

Hungaricum italok, fogyaszd mértékkel

A hungaricumok olyan hazánkra jellemző különlegességet, egyediséget és minőséget ölelnek át, melyek sehol máshol nem találhatóak meg a világon. Hungaricumokká válhatnak többek között kulturális örökségek, ipari és műszaki megoldások, sportolói életművek, természeti, környezeti értékek illetve gasztronómiai csúcsteljesítmények is. Nincsen ez másként az alkoholos nedűk tekintetében sem, ki ne ismerné a messze földön is híres unicumot, pálinkát vagy éppen a Törley pezsgőt? Mindegyik ital esetében fontos, hogy számos szigorú kritériumnak kell megfelelniük annak érdekében, hogy valódi hungaricumról beszélhessünk.

„Das ist ein Unicum!”

Hungaricum italok, fogyaszd mértékkel - OTP Travel Utazási Iroda
Kép forrása: Zwack Múzeum: https://zwackunicum.hu/hu/zwack-muzeumok/zwack-muzeum-es-latogatokozpont/bemutato/
 
Az Unicum is hosszú kalandos múlttal rendelkezik hazánkban, a 19. század második felétől napjainkig Budapesten gyártják ezt a gyomorkeserűt, melynek speciális gyógynövényes receptúrájának titkát a Zwack család őrzi és hosszú idők óta igazi „orvosságként” tekintenek a több mint 40 féle gyógynövényből készülő párlatra. Története egészen 1790-re nyúlik vissza, amikor dr. Zwack, a császári udvar orvosa, a Habsburg uralkodónak egy korty Unicumot kínált, mint emésztést elősegítő orvosságot. A legenda szerint az uralkodó azt megkóstolva így szólt: „Dr. Zwack, das ist ein Unikum!” – egyben nevet is adva a gyógynövényitalnak. Az Unicum híre és népszerűsége később fokozatosan túlnőtt a bécsi császári udvaron, majd a magyar származású Zwack család Budapesten hozta létre a manufaktúráját, ahol hamarosan megkezdődött ennek a különleges italnak a gyártása.

A Zwack Unicum Múzeumban betekintést nyerhetünk a Zwack család 6 generációjának történetébe, melyen megtalálható a XX. század minden lenyomata: a világháború, az üldöztetés, az emigráció és a hazatérés eseményei. Az izgalmas múltra és a máig virágzó birodalom sikerére pedig a hamisítatlan nedűvel koccinthatunk a látogatásunk alkalmával.

A múzeumláogatás során betekintést nyerhetünk az Unicum közel 500 tölgyfahordós pincelabirintusának néhány folyosójára, ahol hónapokon keresztül érlelődik az Unicum
 

„Pálinka szerelmem, légy az enyém”

Hungaricum italok, fogyaszd mértékkel - OTP Travel Utazási Iroda
Másik népszerű italunk a pálinka régóta kitüntetett helyet foglal el nemcsak a magyar gasztronómiában, de a magyar kultúrában is. Az egész világon egyedülálló ital, azaz hungaricum. Érdekesség, hogy csak olyan gyümölcspárlatot hívhatunk pálinkának, melyet Magyarországon termett gyümölcsből erjesztenek, párolnak le, érlelnek és palackoznak hazánkban. Fontos kitétel továbbá, hogy pálinkát nem lehet ízesíteni, színezni, édesíteni még a termék végső ízének lekerekítése érdekében sem. Hazánkban számos pálinka manufaktúra és múzeum csábít minket, hogy megismerhessük a pálinkakészítés minden csínját-bínját és megkóstolhassuk tájaink jellegzetes ízeit.


Budapesti Pálinka Múzeum

Budapest szívében tekinthetjük meg azt a kiállítást, mely az egyedülálló magyar párlatkülönlegesség, a pálinka történetét mutatja be és felidézi a desztillálás alakulását is az ókori kezdetektől. Az interaktív tárlaton szövegek, tárgyak, képek és digitális eszközök mentén utazhatunk a pálinka körül időben és térben egyaránt.


Panyolai Pálinka

Magyarország egyik legszebb fekvésű pálinkafőzdéje különleges kalandot ígér, melynek során megismerhetik a „Nemtudom” szilvafajtát, mely csak itt terem ilyen minőségben és a mintegy 40 féle kézműves Panyolai Pálinkát. A kóstolótúrákon elmélyedhetünk a pálinkafőzés és kóstolás titkaiban.
A kóstolótúrák programja:
• bemutatják a főzde mesébe illő, legendás történetét
• a vendégek végigkísérhetik a gyümölcs útját a fától a palackig, betekintést nyerhetnek a pálinkakészítés titkaiba – szakértő vezetéssel

Békési Manufaktúra

Az egykori zsinagógából átalakított Békési Pálinka Centrum 2011 óta várja a pálinkafőzés és pálinkakóstoló programok szerelmeseit. Az épületben kialakított kóstoló galérián 90 különböző Békési pálinkából van lehetőség kóstolni.

A kóstolótúrák programja:
• az eredetvédett Békési Szilvapálinkát kóstolhatjuk meg üdvözlésképpen
• körbevezetés az épületben, melynek során felidézik a régmúlt funkcióit
• bemutatják a pálinkafőzés menetét és bepillantást nyerhetünk az ország egyedülálló pálinka trezorjába.

„Gyertek gyorsan! Ez a csillagok íze!”

Hungaricum italok, fogyaszd mértékkel - OTP Travel Utazási Iroda
Napjainkban igazi reneszánszát élik pezsgőkóstolási programok és a pezsgőkultúra bemutatása. Dom Perignon, a 17. században élt bencés szerzetes így kiáltott fel amikor elkészítette és megkóstolta az első pezsgőt: „Gyertek gyorsan! Ez a csillagok íze!” Pérignon atya szerzetestársainak is ízlett a gyöngyöző bor, aminek hamar híre ment. Olyannyira, hogy ettől kezdve ezt kínálták, mint „koronázási bort” a reimsi székesegyházban tartott királyi koronázások alkalmával.
Bizonyos fajta pezsgőborokat már ezt megelőzően a 16. században is ismertek Franciaországban, amikor különböző erjedésű borokat házasítottak össze, azonban a híres bencés szerzetes emelte új szintre a pezsgőkészítés művészetét.

Magyarország első pezsgőgyárát Hubert J. E. alapította 1825-ben Pozsonyban. A Hubert pezsgő a Pesten 1842-ben rendezett első magyar iparkiállításon elnyerte a legjobb magyar pezsgő díját, majd a párizsi világkiállításon első díjat kapott. A 19. század végén alakult ki a budafoki pezsgőgyártási központ, ahol az egykori római kori település nevét, Promontort a pezsgő tette ismertté. Budafokon az első gyárat Törley József alapította, aki cégvezetőként egy reimsi pezsgőgyárban ismerkedett meg a pezsgőkészítéssel és 1882-ben francia szakemberekkel indította el üzemét Budafokon, a Törley Pezsgőpincészetben.
 

Törley Pezsgőpincészet

A hungaricumok közé 2016-ban került a Törley pezsgő, melynek története majdnem másfél évszázadra nyúlik vissza. Ezt a sokszínű, időnként nehéz, de egyúttal sikeres 136 évet meséli el nekünk a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont múzeumi szakasza. Korabeli relikviák, feljegyzések segítségével tekinthetünk be a magyar pezsgőzési kultúra születésébe és fejlődésébe. A kiállítótér önmagában is különleges élményt ígér, hiszen belépve máris egy pezsgős dugó belsejében találjuk magunkat, amelyből egy pezsgős palackba, majd egy pezsgős pohárba sétálhatunk át. Ez a páratlan, újszerű formavilág a tárlatot még egyedibbé és felejthetetlenebbé teszi.
Fedezzük fel hazánk egyedülálló manufaktúráit és múzeumait, melyeken keresztül megismerhetjük ezeknek a különleges és egyedülálló italok gazdag múltját, készítésüket, valamint jellegzetes illataikat és ínycsiklandó ízeik kavalkádját.

Kapcsolódó inspirációk:


A legszebb kastélyok Magyarországon - OTP Travel Utazási Iroda
Hazánk impozáns kastélyaiban bepillantást nyerhetünk !

Adventi szokások és hagyományok - OTP Travel Utazási Iroda
Advent elvarázsol mindenkit!

Kis magyar divattörténet – színes népviseletek - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar népviselet négy nagyobb táji típusát különböztethetjük meg egymástól: a dunántúlit, a felföldit, az alföldit és az erdélyit.

Kapcsolódó ajánlatok:


BALATONFÜRED LÁTNIVALÓI CSOPORTOS UTAZÁS

Magyarország
érdeklődésre

REPTÁR ÉS REPÜLŐTÉR LÁTOGATÁS CSOPORTOS UTAZÁS

Magyarország
érdeklődésre

NEMESI CSALÁDOK NYOMÁBAN

Magyarország
érdeklődésre

KÁROLYI- ÉS BRUNSZVIK-KASTÉLY, BORY-VÁR

Magyarország
érdeklődésre

EGRI ÉLMÉNYEK

Magyarország
11 100 Ft/fő -től

KÁROLYI-KASTÉLY, BORY-VÁR I.

Magyarország
12 000 Ft/fő -től

KÁROLYI-KASTÉLY, BORY-VÁR II.

Magyarország
12 500 Ft/fő -től

KALOCSA - HAJÓS

Magyarország
12 900 Ft/fő -től

ÉRSEKSÉGEK

Magyarország
14 900 Ft/fő -től

MARTONVÁSÁR- SZÉKESFEHÉRVÁR

Magyarország
15 500 Ft/fő -től

KESZTHELY - BADACSONY

Magyarország
15 900 Ft/fő -től

HÉVÍZI ÉRZÉSEK ÉS LEGENDÁK

Magyarország
15 900 Ft/fő -től

GYULAI KÓSTOLÓ

Magyarország
17 200 Ft/fő -től

KIRÁNDULÁS A KÖRÖSÖK VIDÉKÉN

Magyarország
17 700 Ft/fő -től

TAVASZI KIRÁNDULÁS SZENTENDRÉRE

Magyarország
18 400 Ft/fő -től

MAGYAR KULTÚRA KINCSEI A DUNAKANYARBAN

Magyarország
19 600 Ft/fő -től

BENCÉSEK NYOMÁBAN

Magyarország
19 700 Ft/fő -től

PANNONHALMA - GYŐR

Magyarország
19 900 Ft/fő -től

ETYEKI KIRÁNDULÁS A FILMEK ÉS A BOR VONZÁSÁBAN

Magyarország
25 100 Ft/fő -től

KIRÁNDULÁS A GÖDÖLLŐI-DOMBSÁGON BUDAPESTRŐL

Magyarország
26 000 Ft/fő -től