Élmények a világ körül

Keresés

5 európai panoráma-vonatút

5 különleges európai panoráma-vonatút - OTP Travel Utazási Iroda
Olyan különleges vonatutakra invitáljuk, ahol mesés panoráma koronázza meg a nem mindennapi utazást.

5 különleges európai panoráma-vonatút

Van valami kalandos és egyben nosztalgikus egy vonattal történő utazásban. Az elsuhanó tájak szinte karnyújtásnyira vannak, a falvak, városok, természeti szépségek úgy váltakoznak, akár egy megelevenedett természetfilm. A legszebb panorámákat nyújtó európai vonatutakon zakatolva ritkán látott tájak, meredek hágók, hegyi kaptatók, kecses viaduktok hangsúlyozzák az érintetlen természeti szépségeket.

Olaszországból Svájcba a Berninával

5 különleges európai panoráma-vonatút- OTP Travel Utazási Iroda
Európa legmagasabb hegyi vonata egyben a kontinens legmagasabban közlekedő hagyományos (adhéziós) vasútja is. A Svájc hósipkás hegyei: Thur, Davos vagy Saint Moritz és a napsütötte észak-itáliai Tirano között közlekedő Bernina a világ sínjein „edzett”, sokat látott vonatút-rajongóknak is tud olyan élményekkel szolgálni, melyekre életük végéig emlékezni fognak. Az alpesi tájakon kanyargó vonatlegenda útvonalának szépsége ugyanis felülír minden elképzelést. Az izgalmas kanyarokban és szédítő panorámában sem szűkölködő, Thurig 4 órás (Saint Moritz-ig 2,5 órás) utazás 55 alagúton és 196 hídon és viadukton át halad, a legnagyobb magassága 2 250 méteres. A Bernina utasai a vonat panoráma ablakain gyönyörködhetnek az UNESCO Világörökség részét képező természeti szépségekben, fedélzeti frissítők vagy egy jó olasz espresso mellett. A Bernina Tiranótól Saint Moritzig tartó szakasza egy egész napos panoráma-vonatút kirándulásnak is tökéletes választás!

A norvég fjordvidéken a Flåm Railway-jel

5 különleges európai panoráma-vonatút- OTP Travel Utazási Iroda
Európa egyik legszebb panoráma vonatútja Norvégia csipkés fjordvidékét szeli át. A meseszép útvonalon haladó vasút méltán számít az ország egyik elsőszámú turistalátványosságának: aki egyszer részt vesz rajta, örökre szívébe zárja a norvég fjordvidéket. A vonat Flåmból, a világ legmélyebb és második leghosszabb fjordjaként számon tartott Sognefjord déli, legbelső „karjától”, az Aurlandsfjord végétől, a tengerszinttel azonos magasságból indul. Innen az égbe szökő hegyeken egyre feljebb és feljebb kapaszkodva éri el végül a 868 méteren fekvő Myrdal megállót. A Flåm a világ egyik legmeredekebb vasúti útvonala, többnyire 5,5%-os lejtőn halad, függőleges hegyoldalak, hömpölygő vízesések, zöldellő legelők ölelésében. A 20 km hosszú vasútvonal 20 éven át épült és 20 alagúton halad át. Az aprócska Flåm olyan, mintha egy norvég mesekönyv lapjairól lépett volna elő: a kék és zöld hihetetlen árnyalataiban tündöklő tájat színes kis faházak pettyezik, a levegőt pedig szinte harapni lehet ezen a csodálatos vidéken.

A Jacobite gőzössel a Skót-felföldön

5 különleges európai panoráma-vonatút- OTP Travel Utazási Iroda
Annak, aki a Skót-felföld érintetlen szépségeiben szeretne tobzódni, ez a vonatút a tökéletes választás! Harry Potter rajongóknak is kötelező élmény, hiszen a Roxfort Expressz is ezen az útvonalon zakatolt nebulóival a híres boszorkány- és varázslóiskolába. A West Coast Railways által üzemeltetetett gőzös Skócia legpompásabb tájain halad át: Fort William-ből indulva először a sima tükrű Loch Eil, majd a Loch Eilt mentén halad, vad és érintetlen tájak, haragoszöld hegyek, békés kis falvak és kedves városkák mentén. Az utazás végállomása a nyugati parvidéken fekvő Mallaig, ahonnan kompjárat közlekedik a Sky-szigetre. A mintegy 153 km hosszú vonatút csúcspontja kétség nélkül a kecses, 21 ívű Glenfinnan viadukton történő átkelés, pazar panorámát kínálva a Loch Shiel-re és a Glenfinnan emlékműre. Mallaig-ból másfél órás pihenő után indul vissza a vonat Fort William-be. A Jacobite gőzvonat április és október között közlekedik, csupán egy délelőtti és egy délutáni járattal, így érdemes előre jegyet váltani rá.

Semmeringbahn – Ausztria világörökségi útvonala

5 különleges európai panoráma-vonatút- OTP Travel Utazási Iroda
A 41 km hosszú osztrák hegyi vasútvonal több szempontból is különlegesnek számít. 1845 és 1854 között épült, ezzel Európa legrégebbi hegyi vasútja, s mivel „nehezített terepre”, erősen meredek hegyoldalakra tervezték, a mozdonyépítés technológiájában is korszakalkotó volt, elsősorban Carl Ritter von Ghega tervezőmérnök érdemeként. A Gloggnitz és Mürzzuschlag között közlekedő vasút a meseszép Semmering hágón halad át; 1998 óta az UNESCO Világörökségének része. Az út során 460 méter szintkülönbséget tesz meg a vonat, miközben száznál is több kőhídon, tizenegy vashídon, 16 viadukton és 14 alagúton halad át erdők, fenyvesek és hófödte alpesi hegyek mellett elsuhanva. A vasútvonal tájépítészeti objektum is egyben, megépítésekor cél volt, hogy a műszaki alkotás a természettel alkosson harmonikus és szemet gyönyörködtető egységet. A magyar határtól szinte kőhajításnyira lévő vasútvonal önmagában, vagy téli sportokkal, egy kellemes wellness hétvégével összekötve is remek kirándulóprogram.

Győrtől Veszprémig a Bakonyvasúttal

5 különleges európai panoráma-vonatút- OTP Travel Utazási Iroda
Nem maradhat ki a felsorolásból hazánk egyik legszebb vasútvonala sem, a Győr és Veszprém városát összekötő Bakonyvasút. A 79 km-es, egyvágányú, nem villamosított vasútvonal a ritka magyarországi hegyi vasutak egyike s a hazai kirándulók egyik legkedveltebb szakasza. Az 1896-ban átadott történelmi vasútvonal létrejöttét a kisebb bakonyi települések iparosodásba való bekapcsolása hívta életre. A természeti szépségekben bővelkedő bakonyi táj egyik kiemelkedő része a Porva-Csesznek és Vinye vasútállomások között húzódó Cuha-völgy, ahol a többmillió év formálta szurdokban kanyargó Cuha patak hömpölygő folyama és a három alagúton, valamint két völgyhídon áthaladó vonat nyújtotta panoráma a fő látványosság. Az útvonal által érintett apró települések kulturális öröksége és a vasúttörténeti ritkaságok az egész családnak felejthetetlen élményt nyújtanak ezen a különleges értékekben bővelkedő vidéken.

Kapcsolódó inspirációk:


Skócia top 10 - Amit Skóciában látni kell! - OTP Travel Utazási Iroda
Skócia jóval több kincset rejteget, mint azt gondolnánk! A skóciai célpontok top 10-es listáját a The Telegraph utazás mellékletének szakértői szedték csokorba.

Városi strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol a városnézés és a vízparti nyaralás tökéletesen összekapcsolható.

Dallamos desztinaciók, nyári utazás - OTP Travel Utazási Iroda
A nyár az utazás mellett a zenei fesztiválok ideje is.

Autómentes városok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol nincs forgalmi dugó és benzingőz.

Glasgow legszebb látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Skócia lenyűgöző tájak otthona. Csokorba gyűjtöttük azokat a helyszíneket, melyek a skót vidék esszenciáját adják. Fedezze fel velünk Nagy-Britannia különleges szegletét!

Glasgow legszebb látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Skócia festői tájain rengeteg képeslapra illő vár és kastély vár felfedezésre. Kalandozzon velünk a legszebbekben!

Glasgow legszebb látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Glasgow Skócia kulturális szívének számít, ahol számtalan izgalmas program közül válogathatunk. Fedezze fel velünk 7 kedvenc helyünket.

A Loch Ness-i szörny legendája - OTP Travel Utazási Iroda
A Loch Ness-i tóban élő titokzatos állat mítosza évszázadok óta lázban tartja az embereket. Ismerje meg a Skót-felvidék méltán híres környékét és történetét.

Madeirai hírességek - OTP Travel Utazási Iroda
Az északi féltekén több olyan különleges úti cél is van, ahol sarki fényre vadászhatunk. Összegyűjtöttük a legszebbeket!

Norvégia felejthetetlen látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Norvégia a kulturális és természeti csodák hihetetlen keverékét kínálja a látogatóknak. Csokorba gyűjtöttük a legszebb helyeket!

Németország, Beethoven csak egy van - OTP Travel Utazási Iroda
250 éve született Ludwig van Beethoven.

Ausztria | Bécs | ételek - OTP Travel Utazási Iroda
Az osztrák főváros kulturális sokszínűségéhez nem férhet kétség, így van ez a gasztronómiájában is. Bemutatunk néhány fantasztikus bécsi éttermet és kávéházat.

Svájc | St. Moritz - OTP Travel Utazási Iroda
Az egyik legismertebb és méltán legnépszerűbb síközpont Svájcban. St. Moritz számos különleges látnivalóval is dicsekedhet.

Ausztria | Bad Ischl - OTP Travel Utazási Iroda
A festői szépségű Bad Ischl, az osztrák fürdőváros egykor Európa egyik hatalmi centruma volt.

Ausztria | Karintia | Hochosterwitz vár - OTP Travel Utazási Iroda
Karintia bővelkedik természeti szépségekben, de az épített öröksége is egyedülálló.

Ausztria | Salzburg | 5 meglepő tény a Mozartról - OTP Travel Utazási Iroda
Salzburg lakói tudják, hogyan lehet legjelesebb szülöttük, Mozart köré kultuszt építeni.

Nevezetes másolatok  - OTP Travel utazási iroda
Fedezze fel a legjobb nevezetességek másolatát!

Múzeum-mustra
2019. őszén csodás múzeumok nyílnak a nagyvilágban

Csobbanjon a csodáért! - OTP Travel
Elképesztő víz alatti látnivalók

10 érdekesség a skót whisky történetéről, készítéséről és fogyasztásáról. 

Kapcsolódó ajánlatok:


RÓMA - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Olaszország
349 000 Ft-tól/fő

DÉL-OLASZORSZÁG TITKAI - PUGLIA

Olaszország
579 000 Ft-tól/fő
Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.

NORVÉG FJORDOK - CSOPORTOS TENGERI HAJÓÚT

Norvégia
1 195 000 Ft-tól/fő

NORVÉGIA – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Norvégia
1 855 000 Ft-tól/fő

SPITZBERGÁK ÉS NORVÉG FJORDOK

Norvégia
1 890 000 Ft-tól/fő