Élmények a világ körül

Keresés

Olaszország, autó múzeum, motor múzeum - OTP Travel Utazási Iroda
Múzeumok, ahol a Vespától a Ferrariig megtudhat mindent az olasz autó- és motorgyártásról.

Férfias játékszerek - dögös múzeumok

Olaszország hihetetlen hely, és mi magyarok szeretünk is ellátogatni a taljánokhoz: festői táj, lenyűgöző történelem, fantasztikus ételek és az olasz életérzés maga. Mindemellett autó- és motorlegendák kísérik végig az olasz gazdaság és társadalom történetét a bájos Vespától a tűzpiros Ferrariig. Nagy kultuszmárkák ikonjai vagy történelmi ritkaságok – tudjon meg többet az olasz autógyártás lenyűgöző történelméről, látogasson el az autós szentélyekbe!
 

Vespa múzeum - Pontedera


Cím: Viale Rinaldo Piaggio, 7, 56025 Pontedera

Vespa - Piaggio Múzeum
Az olasz autóipar és design egyik leghíresebb szimbóluma idén ünnepli 70.születésnapját, ám kora ellenére semmit sem veszített népszerűségéből.Az olasz robogón járta be Rómát a két főszereplő Audrey Hepburn és Gregory Peck a Római vakáció című filmben, értékes publicitást adva a Vespának. A kismotor még napjainkban is, hét évtizeddel debütálása után is valódi kultusztárgy a fiatalok szemében. Designja és formája az évek során számos átalakításon ment át, ennek ellenére mindvégig sikerült megőriznie jellegzetes megjelenését.
A Vespa szabadalmi bejegyzése 1946. április 23-ra datálható, ekkor regisztrálták az olasz ipari minisztériumban. A dinamikus kétkerekű, amelyből világszerte 18 millió darabot adtak el, a mérnök Enrico Piaggio ötlete volt. Azt mesélik, hogy a Vespa első tervrajzait látva egy darázshoz (olaszul vespa) hasonlította a gömbölyded formájú motort. Természetesen a híres üzem oldalában ott a múzeum, ami akár családdal is jó program. Az ingyenesen látogatható kiállítás 3000 négyzetméteres területen mutatja be a gyár történetét és a motorok fejlődését közel száz modellen keresztül. Sokszor vannak időszakos kiállítások is. A múzeumban helyet kapott egy kis üzlet is, ahol a könyvek és fényképalbumok mellett pólókat, szemüvegeket, táskákat, modelleket és mindenféle Vespa relikviákat lehet vásárolni.
 

Ferrari múzeum - Maranello

Cím: Enzo Ferrari múzeum - Via Paolo Ferrari, 85, 41121 Modena
Ferrari múzeum- Via Dino Ferrari, 43, 41053 Maranello (Modena)

Ferrari Múzeum
A Ferrari autógyár központja Maranellóban található, nem messze Bolognától illetve Modenától. A Ferrari versenyistállót, azaz a gyárat Enzo Ferrari alapította 1929-ben versenyautók gyártására.
A múzeum illetve annak tárlatai folyamatosan változnak. Van is miből válogatnia a nagy presztízsű cégnek, így ha valaki egy év elteltével újra ellátogat ide, előfordulhat, hogy az autók felét kicserélik addigra. A múzeum terültének legnagyobb részét egy kiállítás teszi ki, ahol megcsodálhatjuk a Ferrarik történetét a kezdetektől egészen napjainkig. Egy másik részben azokat a Ferrarik kaptak helyet, amelyek kifejezetten kevés példányban készültek, így inkább csak hírből ismerhetjük ezeket. Az országútra szánt Ferrarikat egy külön kiállítócsarnokban tekinthetjük meg. Ebben a teremben az egyik fő attrakció az alapító tulajdonos nevét viselő Enzo, amely végsebessége 350 km/h felett van. A múzeum területén található a Red Campus is, amely egy olyan virtuális szerelőműhelyt tartalmaz, ahol a látogatók valósághűen kipróbálhatják, hogyan is kell összeszerelni például egy Ferrari motorját.

A kiállítási témák közül természetesen nem hiányozhat a Forma-1, hiszen a Ferrari az egyetlen, ma is létező olyan csapat, amely már a legelső Grand Prix versenyeken is képviseltette magát.  És ha mindez még nem lenne elég, akkor egy igazi F1-es Ferrari szimulátort is ki lehet próbálni. Az elméleti felkészülés után pedig különleges lehetőség egy tűzpiros Ferrarival próbavezetésre indulni a város utcáin, persze profi társ-sofőrrel. Néhány éve pedig az alapító tulajdonos, Ferrari irodájának pontos másolata is berendezésre került, ráadásul úgy, hogy annak eredeti darabjait használták fel a készítők.
 

Lamborghini múzeum - Bologna

Cím: Via Modena, 12, 40019 Sant'Agata Bolognese (Bologna)

Lamborghini Múzeum
Centenáriumi év van az olasz luxuscégnél, éppen 100 éve született Ferruccio Lamborghini, a „vad bika” megálmodója, aki nélkül ma szegényebb lenne az autóipar. Lamborghini szenvedélyesen szerette az autókat, még a Ferrarikat is átépítette volna, ha teheti. Többször is megkereste Enzo Ferrarit, hogy javaslatokat tegyen arra, miképp lehetne jobbá tenni az autóit, de a "Commandante" minden alkalommal elzavarta. Több sikertelen kísérlet után döntött úgy, hogy saját autót épít, így 1963-ban megalapította legfontosabb cégét, az Automobili Lamborghinit. A születendő márka védjegyének Murciélagót, a legendás bikát választotta, mely egy bikaviadalon 24 kardszúrást élt túl, ezért az erő egyik szimbóluma lett. Ráadásul Bika volt a mérnök csillagjegye is.

Az autógyár székhelye Sant'Agata Bolognesében van, nem messze a Ferrari főhadiszállástól. A kis városkában nyílt meg a vállalat múzeuma is, amely bemutatja a luxus-sportautó történetét. 1500 négyzetméteren csellenghetünk olyan csodák között, mint a Miura, a Countach, a Diablo vagy a Murciélago. A több szintes múzeum tárlatain évjárat szerint haladva különleges prototípusokba, egyedi modellekbe, limitált szériákba, versenyautókba, sőt, hajómotorokba is belebotolhatunk.

 

Ducati múzeum - Borgo Panigale

Cím: Via Antonio Cavalieri Ducati, 3, 40132 Borgo Panigale BO

Ducati Múzeum
Bologna külvárosában van egy apró utcácska, amely a motoros univerzum közepét jelenti számtalan rajongónak. Egy kultikus hely, amolyan bakancslistás úti cél.  Itt található ugyanis a „vörös ördögök” lakóhelye a Ducati gyár és a hozzá kapcsolódó múzeum.
A múzeum igazi csemege a rajongóknak, az ide érkezőknek az emeletnyi magas vörös logó jelzi: a szentély kapujában áll. Van itt szinte minden: a gyáralapítás relikviáitól kezdve az elmúlt évek világbajnok verseny motorokig bezárólag átfogó képet kaphatunk az idén 90 éves márka történetéről. Az üzem eredetileg nem motorokat, hanem kondenzátorokat gyártott rádiókhoz, majd folyamatosan bővült a paletta többféle műszaki cikkel. A gyár a világháborúban teljesen megsemmisült, de a Ducati fivérek és velük együtt a gyár talpra állt, majd hamarosan egy kis robogóval rukkolt elő, a neve: Cucciolo. Ezt követték a nagyobb testvérek, a Marianna és a technikai újítások sora. A hetvenes években Paul Smart, Mike Hailwood által a motorsport csúcsára ért a Ducati, és ez a sikersorozat folytatódik Noriyuki Haga, Carlos Checa és Casey Stoner révén napjainkban. A Ducati ezen fontos állomásairól mesél a múzeumban kiállított összes vázlat, alkatrész, motorblokk, de leginkább az eredeti motorok. Testközelből lehet megnézni az ötvenes -hatvanas évek technikáját, elcsodálkozva az akkori motorosok bátorságán, akik ezekkel a gépekkel versenyeztek vagy akár világrekordokat állítottak fel. A kör alakú belső térben kronologikus sorrendben láthatók a motorok: a kezdeti néhány darab után, a nyolcvanas-kilencvenes éveknél már sűrűn élére állítva fértek csak el világbajnok versenygépek. A siker receptje: kiváló design, kimagasló mérnöki teljesítmény, a Ducati által kínált közösségi élmény, a történelmi örökség és persze a Ducatival versenyző sportolók eredményei.
 

Alfa Romeo múzeum - Arese

Cím: Viale Alfa Romeo, 20020 Arese

Alfa Romeo Múzeum
Az állandó tárlat Aresében található és már az autópályáról is jól látható köszönhetően élénk Alfa-piros színének. A „La macchina del tempo” nevet viselő múzeum egy igazi brand-központ legfontosabb eleme, ahol könyvesbolt, kávézó, levéltár, tesztpálya, rendezvényközpont, valamint bemutatóterem is helyet kapott, tökéletes kapcsolatot teremtve a múlt, a jelen és a jövő között.
A márka esszenciáját három alapelvben foglalja össze a kiállítás: az Idővonal az ipari folytonosságot, a Szépség a stílus és a formatervezés egységét, míg a Sebesség a technológia és a tömegcsökkentés kapcsolatát tárja elénk. Ezen koncepciók egy-egy különálló szinten jelennek meg a múzeumban. Az Idővonal az első emeleten kapott helyet. Itt 19 olyan autót állítottak ki, amelyek a lehető leghitelesebben reprezentálják a márka fejlődését; mindegyik kiállított jármű mellett multimédiás információs táblát találunk.
A kiállítás földszinti részére a Szépség költözött: itt számos tematikus terület várja a látogatót.
A mustra harmadik része a Sebesség égisze alatt zajlik, és a teljes alagsori szekciót elfoglalja. Az Alfa Romeo rajongók számára egész biztosan ez az egész tárlat legizgalmasabb része; itt találkozhatnak kedvenc márkájuk legfontosabb motorsport-sikereivel.
A kiállításon közel hetven autó kapott helyet, amelyek nem csupán a márka fejlődésének mérföldkövei, hanem az automobil történetének is fontos állomásai voltak.
A látogatás játékos és látványos fináléba torkollik: a 100%-os Alfa Romeo élményt mutatják be a legújabb technika segítségével: 360 fokos, virtuális valóságot ábrázoló filmfelvételekkel, 4D –s vetítőteremmel, ahol a látogatók interaktív karosszékekben helyet foglalva az Alfa Romeo legendás győzelmeit felvonultató felvételeket nézhetnek meg.


 

A torinói Olasz Nemzeti Autómúzeum és a Fiat múzeum

Cím: Corso Unità d'Italia, 40, 10126 Torino

Fiat Múzeum
Torinóban ma két világhírű múzeum mutatja be a lenyűgöző autós csodákat. A múlt század elején az akkor még apró településen építette fel Ford mintájára első szerelőcsarnokát a nagy olasz márka, a Fiat. Giovanni Agnelli ötlete a maga korában, 1915-ben világszenzációnak számított. Az autóknak öt emeletet kellett megtenniük a gyár belsejében elhelyezett felhajtóspirálon, míg végül az épület tetején levő próbapályán tesztelték őket. A legnagyobb olasz autókonszern gyári múzeuma mellett Torinóban működik a világ egyik legjobb tematikus múzeuma, az Olasz Nemzeti Autómúzeum. A kiállítótermekben közel hatvan márka nagyjából 200 autócsodája tekinthető meg, a kezdeti próbálkozásoktól egészen a modern kori Formula–1-es versenyautókig. És mivel az olaszok szenvedélyesen szeretik a szépet, így nemcsak a kiállított példányok, hanem a csomagolás, az ötletes háttér és a design is magáért beszél.  A lélegzetelállító egykori csodaautók mellett restaurátoriskola és designer központ is helyet kapott a négyszintes épületben. Az interaktív látogatócentrum koncepciója is rendkívüli: a látogatók végigjárhatják egy autó összeszerelésének stációit, mindeközben megismerik a gépjárművek minden apró szeletét, és hatalmas kivetítőkön élvezhetik a híres filmek legjobb autós jeleneteit.

 

Kapcsolódó ajánlatok:


RÓMA - VÁROSLÁTOGATÁS DEBRECENBŐL

Olaszország
319 000 Ft-tól/fő

RÓMA - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Olaszország
349 000 Ft-tól/fő

MEDITERRÁN PILLANATOK

Olaszország
559 000 Ft-tól/fő

DÉL-OLASZORSZÁG TITKAI - PUGLIA

Olaszország
579 000 Ft-tól/fő

AZ ISMERETLEN SZICÍLIA - CSOPORTOS

Olaszország
599 000 Ft-tól/fő

SZICÍLIA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Olaszország
635 000 Ft-tól/fő

AZ AMALFI-PART KINCSEI

Olaszország
639 000 Ft-tól/fő

További ajánlatok:

CHIA LAGUNA HOTEL VILLAGE****

Olaszország
érdeklődésre

CONRAD CHIA LAGUNA SARDINIA*****

Olaszország
érdeklődésre

UNAHOTELS NAXOS BEACH

Olaszország
érdeklődésre

RÓMA - VÁROSLÁTOGATÁS DEBRECENBŐL

Olaszország
319 000 Ft-tól/fő

RÓMA - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Olaszország
349 000 Ft-tól/fő

MEDITERRÁN PILLANATOK

Olaszország
559 000 Ft-tól/fő

DÉL-OLASZORSZÁG TITKAI - PUGLIA

Olaszország
579 000 Ft-tól/fő

AZ ISMERETLEN SZICÍLIA - CSOPORTOS

Olaszország
599 000 Ft-tól/fő

SZICÍLIA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Olaszország
635 000 Ft-tól/fő

AZ AMALFI-PART KINCSEI

Olaszország
639 000 Ft-tól/fő

CSILLAGTÚRA TOSZKÁNÁBAN

Olaszország
649 000 Ft-tól/fő

VADREGÉNYES SZARDÍNIA - CSOPORTOS

Olaszország
785 000 Ft/fő

MEDITERRÁN VARÁZSLAT

Olaszország
789 000 Ft-tól/fő

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00