Élmények a világ körül

Keresés

Amszterdam: kerékpár, tulipán, sajt, csatornák, Van Gogh, szélmalom és fapapucs.
 

Amszterdam - viráglegendák városa

Kerékpár, tulipán, sajt, csatornák, Van Gogh, szélmalom és fapapucs. Talán nincs is ember, aki ne tudná, mely városról van szó. Lapos, szabad szellemű, szeles, elbűvölő, szertelen, színes, hagyomány tisztelő, bohém, romantikus, sok- és narancsszínű. Közhelyek, ám mégsem hagyhatjuk ki e sematikusnak tűnő felsorolást, hiszen lépten-nyomon belebotlunk ezekbe a várost oly nagy mértékben meghatározó “hozzávalókba”.

Minthogy lapos a város, mindenhová könnyű eljutni kerékpárral, s Amszterdam lakosainak 57 százaléka naponta biciklizik is. A város különböző pontjain találhatók biciklikölcsönzők, ahol akár csak pár órára is lehet bérelni. Az amszerdami Rijskmuseum (Nemzeti múzeum) a világon az egyetlen múzeum, melyet drótszamáron is bebarangolhat a látogató. És egy másik kerékpáros rekord! Amszterdam egyik külvárosában adták át a világ első napelemes bicikliútját. A végleges, száz méteres szakasz három háztartás éves energiaigényét tudná fedezni.No és a tulipán! A tulipán a XVI. század második felében a gazdagság szimbóluma volt. A hölgyek az estélyeken ékszerként viselték, az értékesebb virághagymák valóságos vagyonokat értek. A feljegyzések szerint Amszterdamban egy teljes házat adtak három tulipánhagymáért cserébe.

A virágokat szerető utazóknak csodálatos látványban lehet részük, ha tavasszal látogatnak Hollandiába. A tulipánok hazájában minden év tavaszán megtekinthető a 32 hektáron ültetett 7 millió különféle tulipán és más rendkívüli virágkülönlegesség. A Keukenhof(Konyhakert), a világ legnagyobb virágoskertje, az Amszterdamtól tömegközlekedéssel is mindössze 1 órányira lévő Lisse városka mellett található. Legközelebb 2020. március 21. - május 10. között tekinthető meg a csodálatos színekben pompázó virágmező és kiállítás.

A'dam, ahogy a helyiek becézik a várost igazán elragadó hely. A világ egyik legnagyszerűbb városa, Európa egyik legromantikusabb és legszebb helye csatornákkal, világhíres múzeumokkal és történelmi jelentőségű látnivalókkal. A legfőbb vonzerőt a múzeumok jelentik, mint például a Rijkmuseum vagy a világhíres Van Gogh múzeum, melyek évente több millió látogatóval büszkélkedhetnek. Emellett sok egyéb, kifejezetten Amszterdamra jellemző érdekesség is van, ilyen a Szexmúzeum, a Táskamúzeum, a Macskamúzeum, a Heineken múzeum vagy a Piroslámpás negyedben lévő Hasis-és Marihuána múzeum.

Amszterdamban lehetőség van egy igen kedvező árú ajánlat, az Amsterdam Holland Pass igénybevételére, mely korlátlan számú utazásra a helyi tömegközlekedésen, ingyenes belépésre az összes múzeumba és egy városnéző sétahajózásra jogosítja fel tulajdonosát.kép: Kevin Dooley / Flickr

Amennyiben április derekán látogat el a holland városba, úgy kiélvezheti a Múzeum-hét (2016.április 3-9) számtalan előnyét. A programban részt vevő közel 400 intézmény több, mint 2000 programja nyújt valami olyat, ami érdekes, ami élvezetes, ami élmény marad. Ízelítő a múzeumi kínálatból:

Rijksmuseum (Nemzeti Múzeum)
A holland aranykor festészetének alighanem legjelentősebb bemutatóhelye. Nemcsak a világ leg-jelentősebb Rembrandt-gyűjteménye van itt, de Hollandia legnagyobb nyilvános művészettörténeti könyvtára is.

Stedelijk Museum (Városi Múzeum)
Főleg a modern művészetek kedvelőinek szól, időszakos kiállításokkal kiegészülve. Az épület mögött egy csodálatos szoborkert található.

Van Gogh Múzeum
A holland nagymester, Vincent Van Gogh műveinek lenyűgöző gyűjteménye. Közel 200 festményét és 550 vázlatát mutatja be. Megtekinthető még Theoval folytatott levelezése is.A kiállítás 5 életszakasza köré épül: Hollandia, Párizs, Arles, Saint Rémy és Auvers-sur-Oise.

Rembrandt ház (Rembrandt huis)
A híres mester lakó-, és alkotóhelye, ahol 1639-1659 között tevékenykedett. Megtekinthető továbbá egy festménygyűjtemény is, melyből Rembrandt is ihletet merített. Ilyen pl. Pieter Lastman egyik festménye.

ARCAM - Amszterdami építészeti központ
A város építészetéről tájékozódhatunk, már meglévő épületekről, vagy új projektekről. Évente párszor a város különböző pontjain kiállítást is rendeznek. Számtalan szalmabeli és a téma iránt érdeklődő látogatja a központot.

Holland Tengerészeti Múzeum (Het Scheepvaartmuseum)
Hajók, tárgyak, dokumentumok, térképek és könyvek mesélnek a holland tengerészet közel 300 éves történetéről.

Lakóhajó múzeum (Houseboat museum)
Ha szeretne ízelítőt kapni, hogy milyen is lehet Amszterdam csatornáin egy lakóhajón élni, akkor feltétlenül látogasson el ide.

NEMO -Technikai és tudományos múzeum
A Centraal Station közelében található a legfuturisztikusabb épület Amszterdamban. Ez a hajóra emlékeztető épület Renzo Piano műve. A legtöbb múzeummal ellentétben itt igenis kötelező megfogni és saját bőrőn tapasztalni a kiállítási anyagot.

Anna Frank Ház (Anne Frank Huis)
Az Anna Frank naplójában szereplő házat tekinthetjük itt meg, ahol a zsidó Frank család 2 éven át bujkált a náci végrehajtóhatalom elől. A család, valamint a több millió zsidó szenvedését mutatja be a kiállítás. Minden szoba eredeti állapotban látható.

Amszterdam Múzeum (Amsterdam Museum)
Részletesen betekintést ad Amszterdam történelmébe az első telepesekig visszamenően. Nyomon követhetjük a város kultúrális, kereskedelmi kapcsolatainak alakulásait, valamint küzdelmét a vízzel.Különböző tárgyak, festmények, képek, videók és térképek segítenek ebben.

Kapcsolódó ajánlatok:


TENGERPARTI HÉTVÉGE BARCELONÁVAL

Spanyolország
269 000 Ft-tól/fő

RÓMA - VÁROSLÁTOGATÁS DEBRECENBŐL

Olaszország
319 000 Ft-tól/fő

PÁRIZS TITKAI

Franciaország
349 000 Ft-tól/fő

RÓMA - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Olaszország
349 000 Ft-tól/fő

BORDEAUX - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Franciaország
354 000 Ft-tól/fő

ISTENI ATHÉN - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Görögország
359 000 Ft-tól/fő

További ajánlatok:

Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00