Élmények a világ körül

Keresés

Eszement nevezetességek - OTP Travel

Eszement nevezetességek

A világ legmeredekebb utcája, Új-Zéland

Dunedin a déli sziget izgalmas, erősen skót hangulatú városa. Csodás természeti környezetben barátságos emberek lakják a Guinness rekorder települést. Mitől lett a turisták kedvelt célpontja? Dunedin egyik külvárosi lakóövezetében található ugyanis a világ legmeredekebb utcája, a Baldwin Street. Az igencsak fotogén, 350 méter hosszú utca egy enyhe emelkedővel indul, azután azonban meredekbe vált, és dőlésszöge eléri a 19 fokot. A Baldwin Street összesen 70 métert emelkedik a teljes hosszában. Az utca alsó részének burkolata aszfalt, a felső részét azonban betonból építették, különben egy meleg napon lefolyna rajta az aszfalt. A szokatlan meredekség a rossz várostervezésre vezethető vissza. Brit koronagyarmatként Londonban tervezték a város úthálózatát, anélkül, hogy tisztában lettek volna a hely topográfiájával, így nem vették figyelembe az emelkedést. A hátrány később előnyre fordult. Sok turista emiatt látogatja meg a várost, kedvelt fotótémák a „vízszintesbe fordított" ferde házak. A helyiek még jótékonysági futóversenyt is rendeznek az utcában, amelynek tetejéről teniszlabda nagyságú csokoládékat gurítanak le.

Eszement nevezetességek Dunedin, Új-Zéland - OTP TRAVEL utazási iroda
forrás:commons.wikimedia.org

Kertitörpe rezervátum, Egyesült Királyság

Az angliai Devonban található park területen több, mint ezer kerti törpe található. A kerti törpe imádók tudják, hogy minden törpe más-más tulajdonsággal rendelkezik. Nem csak a méretbeli különbségeket veszik észre. A testalkatuk, a ruházatuk is változatos, melyen még legtöbbször a piros szín dominál, de már más színváltozat is megjelenik öltözetükön. Unatkozó törpe pedig nincs. Mint ahogy unatkozó látogató sem. Az 1979-ben alapított kertben a törpék mellett még különböző, különleges növényfajok is fellelhetőek, így, ha valaki elviseli a törpék látványát, akkor gyönyörködhet a szebbnél szebb virágokban is. Ehhez azonban be kell öltözni törpének, melyhez a bejáratnál kalapot és horgászbotot ingyen adnak. A cél, hogy a törpék ne jöjjenek zavarba a látogatóktól.

Kerti Törpe rezervatum, Devon, Eszement nevezetességek - OTP TRAVEL utazási iroda

Carhenge, USA

Senki nem tudja kik és miért hozták létre Stonehenge monumentális építményét, de Carhengeről vannak erre vonatkozó adatok. Jim Reinders és családja építette meg édesapja emlékére. És mert menő. Az amerikai "művész" korábban Angliában élt és az igazi Stonehenge struktúráját tanulmányozta. Mi is ez az őrült hely tulajdonképpen? Az angliai Stonehenge mintájára készült 38 klasszikus amerikai autókból, egy 29 méter átmérőjű körben. Igen, a kőoszlopok helyett szürkére festett autók. Az autók egy részét függőlegesen felállították, 1,5 m mély gödörbe beásva azokat, néhányat pedig keresztben a tetejükre fektettek és hegesztéssel rögzítettek. Az együttes közelében egyébként még több más autókból készített alkotás is található. Nem is lehetne ez máshol, mint Amerikában, Nebraska államban, Alliance városától nem messze található a nevezetesség. 1987 óta működik a hely és egész évben ingyen látogatható.

Eszement nevezetességek Carhenge, USA - OTP TRAVEL utazási iroda
forrás:commons.wikimedia.org​

Instant Ramen Múzeum, Japán

Aki volt kollégista annak ismerősen csenghet az instant tésztás leves kifejezés. A híres japán (valójában kínai eredetű) ramen leves sokszor mentette meg a koleszosokat, így simán megérdemel egy múzeumot. Legalábbis a japánok szerint, akik Oszakában létre is hozták a Momofuku Andoról elnevezett műintézményt. Ő volt a Nissin Food Products Co., Ltd. alapítója és elnöke, az instant tésztaételek szülőatyja. 48 éves korában, több hónap kísérletezés után tökéletesítette gyorssütési technikáját és feltalálta az instant tésztalevest. A terméket Chicken Ramennek keresztelte, az eredeti íz alapján. Kezdetben luxuscikknek számított, ára hatszorosa volt a frissen készült tésztaételeknek. 1971-ben piacra került a tészta első poharas változata is, s ahogy az árak csökkentek, az instant tészta bombaüzletté vált. 2004-ben már 70 milliárd csomag tésztaételt értékesítettek világszerte. És ha bárki azt hinné, hogy egy buli múzeumról van szó, nagyot téved. Múzeumpedagógusok álma lehet egy ilyen szupermodern, izgalmas, interaktív kiállítás. A többszintes épületben több mint nyolcszázféle levest állítottak ki, melyek kronológiai sorrendben sorakoznak a falakon. A látogatók végigmehetnek az Instantleves-alagúton és elkészíthetik saját levesüket. A belépés ingyenes és elkészíthetjük saját instant levesünket. A kóstolóteremben pedig akár a Space Ram-ot (űrhajós ramen) is megkóstolhatjuk, amelyet a NASA Discovery űrhajósainak fejlesztettek ki.

Ramen múzeum. Japán Eszement nevezetességek - OTP TRAVEL utazási iroda
forrás:https://www.cupnoodles-museum.jp

Rágógumi sikátor, USA

Átutaznák a világot, hogy használt rágógumikat nézzenek és fényképezzenek? Hát! Mi sem. De aki a kaliforniai San Luis Obispoban jár, az biztos nem hagyja ki a bizarr nevezetességet. A rágógumifal ma már az amerikai város egyik leglátogatottabb helyének számít. A kisvárosban található 21 méter hosszú, 4 méter széles sikátor arról lett híres, hogy falait végig rágógumik borítják. Állítólag a második világháború után alakult ki ez a szokás a helyi iskolások körében. A környékbeli boltosok érthető módon nem lelkesedtek túlzottan az ötletért, így a 70-es években kétszer is letakarították a sikátort. Mindhiába, hiszen egyre többen és többen keresték fel, hogy felragasszák rá a saját rágójukat. Vannak, olyanok akik a nevüket formázták meg a kiköpött rágókból, vagy miniatűr művészi alkotásokat készítettek az apró gumikból: szívecskéket vagy éppen a béke jelét. Ma már a helyiek is inkább turistalátványosságnak, mint rongálásnak tartják a szűk utcácskát.

Eszement nevezetességek rágógumi múzeum - OTP TRAVEL utazási iroda

Jégakvárium, Japán

A kiállításon – nevezzük inkább így – különféle halak, polipok, rákok láthatók úszás közben megmerevedve.Hogy mi értelme ennek az intézménynek, az felettébb kérdéses. A japán Kesennumában található ez az egyedülálló hely, amely 450 fajt mutat be a látogatóknak. Mindegyiket jégbe fagyasztva, és kék fénnyel megvilágítva. A gyorsfagyasztás technológiáját használják, amivel kiküszöbölhető a sejtkárosodás és a nagy kristályképződés. Mivel a hőmérséklet odabent mínusz 20 C fok, ezért vastag és meleg védőöltözetben lehet csak belépni a jégakváriumba.

Eszement nevezetességek - OTP TRAVEL utazási iroda
forrás:http://jpninfo.com

Setenil de las Bodegas, Spanyolország

Setenil de Las Bodegas egy spanyolországi kisváros, mely Cádiz tartományban található. A város a nevét az egykor virágzó borászata után kapta. A városka virágzik, híres Chorizo kolbászáról és sertéshúsáról, olívaolajáról, mézéről, dzseméről és az andalúziai borokról, valamint az olasz calzonéra hasonlító tésztaféléjéről. De amitől igazán különleges, hogy épületei egy szikla kiszögelléseibe vannak építve. A mórok kezdték a sziklába vájva megépíteni otthonukat, hogy az természetes erődítményként megvédje a várost. A Trejo folyó menti város látogatói a kanyargós utcácskákban gyönyörködhetnek, az itt lakók pedig tomboló hőségben is kellemesen hűsölhetnek szobáikban.

Eszement nevezetességek, Setenil de las Bodegas, Spanyolország - OTP TRAVEL utazási iroda

Shrek háza, Új-Zéland

Shrek nem akárki, nemzeti ikon (volt), még Új-Zéland miniszterelnökével, Helen Clarkkal is találkozott a parlamentben. Egy merinó juh volt, amely az új-zélandi Tarrashoz közel eső Bendigo Station nevű juhtenyésztő telephez tartozott, és 2004-ben vált világhírűvé, miután hat évig nem került elő és így gyapját sem tudták levágni. A merinókat általában évente nyírják, de Shreknek sikerült barlangokban megbújnia, így elkerülve a mustrákat. Amikor végül újra elfogták, egy szakember 20 perc alatt megnyírta, s az eseményt az új-zélandi nemzeti televízió is közvetítette. Bundája 27 kilogrammnyi gyapjút adott, amely húsz férfiöltöny elkészítéséhez elegendő — míg az átlagos merinó gyapja 4,5 kg-t nyom és csak kivételes esetekben éri el a 15 kg-t. Élete során Shrek több mint 150 ezer dolláros jótékonysági bevételre tett szert, melyet halálos betegségekkel kapcsolatos kutatásokra fordítanak, háza pedig felkapott turistalátványosság lett.

Shrek háza, Új-Zéland, Eszement nevezetességek - OTP TRAVEL utazási iroda

Prada az Isten háta mögött, USA

2005-ben épült fel a Prada márka leghíresebb üzlete, mely a sivatag közepén található Texas államban, a legközelebbi településtől 60 km-re. Az üzletben azonban sem bemenni, sem vásárolni nem lehet, hiszen az egész épület valójában egy installáció, mely eredetileg a fogyasztói társadalmat kritizálja. Alkotói a berlini Michael Elmgreen és Ingar Dragset. Persze a Pradanak emellett remek reklámfogás volt ez a csupán 4,6 méter széles és 7,6 méter hosszú épület, mely azóta jelentős hírnévre tett szert a turisták körében Érdekesség, hogy Miuccia Prada engedélyezte, hogy a két művész használja a cég logóját. Sőt! Az eredeti Prada Marfa “üzletbe” az akkor aktuális 2005-ös kollekció néhány darabját is rendelkezésre bocsájtotta. Ahogy az installáció elkészült, két napra rá teljesen kirabolták a “boltot”. Az újjáépítést követően törhetetlen üveggel látták el a kirakatot, és a belső térbe is használhatatlan áru került. Természetesen ismét Prada holmik, de ekkor már csak bal lábra való cipők, és olyan táskák, amelyeknek hiányzik az alja.

Prada Mafra, USA, Eszement nevezetességek - OTP TRAVEL utazási iroda
forrás: Nan Palmero/Flickr

Kapcsolódó ajánlatok:


CHICAGO VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
érdeklődésre

KANÁRI-SZIGETEKI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Spanyolország
210 000 Ft-tól/fő

SPANYOLORSZÁG - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Spanyolország
257 000 Ft-tól/fő

TENGERPARTI HÉTVÉGE BARCELONÁVAL

Spanyolország
269 000 Ft-tól/fő

SEVILLAI VÁROSLÁTOGATÁS – ANDALÚZ HANGULATOK

Spanyolország
369 000 Ft-tól/fő

NEW YORK - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
379 000 Ft-tól/fő

KIRÁLYI MADRID

Spanyolország
379 000 Ft-tól/fő

LONDON VARÁZSTANONCOKNAK

Egyesült Királyság
389 000 Ft-tól/fő

EUROSTARS MALAGA****

Spanyolország
389 000 Ft-tól/fő

MALLORCAI HÉTVÉGE

Spanyolország
399 000 Ft-tól/fő

MEDITERRÁN VALENCIA

Spanyolország
399 000 Ft-tól/fő

BARCELO MALAGA****

Spanyolország
419 000 Ft-tól/fő

SZILVESZTER BARCELONÁBAN

Spanyolország
449 000 Ft-tól/fő

OCCIDENTAL FUENGIROLA**** - FUENGIROLA, SPANYOLORSZÁG

Spanyolország
449 000 Ft-tól/fő

További ajánlatok:

ÚJ-ZÉLAND - FLY & DRIVE PROGRAM

Új-Zéland
1 699 000 Ft-tól/fő

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00