Élmények a világ körül

Ahol az égbolt is élmény

Ahol az égbolt is élmény
Bemutatjuk a hazánkban található fényszennyezettség mentes helyeket.

Ahol az égbolt is élmény

„Mikor az éj leszáll s a csillagok feljőnek, mikor a világ szavai elhalnak, elkezd beszélni a természet, akkor a végtelen mindenség megnyílik s az ember lelke lát.” – írta Jókai Mór, a tündöklő égboltról.
Mi magunk vajon fel tudjuk idézni mikor láttunk igazán tiszta csillagos égboltot, esetleg a Tejutat? A kutatások és felmérések szerint Európában az emberek 99 százaléka lemarad erről a leírhatatlan csodáról. A jó hír azonban az, hogy hazánkban találunk olyan fényszennyezettség mentes helyeket, ahol önnön mivoltukban csodálhatóak meg a tündöklő égitestek.

 
A fényszennyezettségről sokat hallunk napjainkban, hiszen lassan alig marad olyan eldugott szeglete a világnak, melyet ne érintene. De mit is értünk ez alatt pontosan? Fényszennyezésnek azt a mesterséges fényt nevezzük, mely’ nem kizárólag a megvilágítandó felületre vagy irányba és nem a megfelelő időszakban jut el, ezzel káprázást, birtokháborítást, az égbolt mesterséges fénylését, vagy bármi más nem kívánatos környezeti hatást okoz.
 
A fényszennyezettséget a kutatók régóta vizsgálják és tanulmányozzák szerte a világon. Sajnos hazánk sem kivétel alóla, az egész világ népességét tekintve pedig az emberiség 80 százaléka fényszennyezett területen él és a Tejút láthatósága is folyamatosan romlik.
Magyarországon három hivatalos „Csillagos égbolt parkban” élvezhetjük a szemkápráztató „éjszakai műsort” derült égbolt esetén, ezeken a helyeken csupán a tündöklő égbolt felejthetetlen látványa kápráztatja el szemünket. A Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (International Dark-Sky Association, IDA) megfogalmazása alapján a csillagoségbolt-park olyan terület, amely kivételes minőségű csillagos égbolttal és olyan éjszakai környezettel rendelkezik, ahol kifejezetten védett a tudományos, természeti, oktatási és kulturális örökség.
A csillagoségbolt-park címet a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség adja előre meghatározott feltételek alapján, az égbolt állapota alapján arany, ezüst és bronz besorolást kaphatnak a csillagoségbolt-parkok.

Zselici Csillagpark

Ahol az égbolt is élmény - OTP Travel Utazási Iroda
Kép forrása: zselicicsillagpark.hu
 
A Zselici Csillagpark 2009 óta tartozik a Nemzetközi Csillagoségbolt-parkok közé. A somogyi mesevilágban a mesterséges fények hiánya és az alacsony szintű fényszennyezés miatt a csillagos égbolt olyan részleteit is láthatjuk szabad szemmel, amelyeket máshonnan lehetetlen megfigyelni. Az ide érkezők átfogó élményt kapnak a környék természeti értékeiből, a nappali természetismereti programok mellett, különleges éjszakai vezetéseken ismerkedhetnek meg a somogyi erdőség és az égbolt csodálatos világával. A Zselici Csillagpark különlegessége az a 8 méter átmérőjű planetárium, ahol érdekfeszítő és szórakoztató formában tanulhatunk a csillagos égbolt és a természet titkairól. Tegyük félre lustaságunkat és másszunk fel a 25 méteres kilátóba is, ahonnan tiszta idő esetén még akár a Balaton-felvidéki tanúhegyek és a Badacsony is megfigyelhetők.
Merüljünk el a végtelen világűr titkaiba a naponta több alkalommal indított csillagászati bemutatók és különleges esti távcsöves bemutatók segítségével a Somogy varázslatos világában.

Hortobágyi Nemzeti Park

Ahol az égbolt is élmény - OTP Travel Utazási Iroda
A Hortobágy csodáját csak az értheti meg, aki már megtapasztalta a puszta végtelenségét és annak délibábjait, a távolba lustán kérődző szürke marhák fenséges látványát és az őszi daruvonulás elképesztő szépségét. Ezen a tájon található Magyarország első és legnagyobb területű nemzeti parkja, mely az UNESCO Világörökségi listáján kívül, 2011-ben a fényszennyezéstől mentes, ezüst fokozatú csillagoségbolt-park minősítést is megkapta.
Az itt megtalálható egyedülálló flóra és fauna, a páratlan madárparadicsom, az őshonos háziállatok és a hozzájuk kötődő kulturális örökségek kiemelkedő turisztikai célponttá emelik a Hortobágyot.
A csillagismeret mindig is a pásztorélet meghatározó tudásanyaga volt: az égitestek segítséget jelentettek a tájékozódásban, az idő meghatározásában, de még az időjárás jóslásában is, így a helybéliek különösen sokat tudnak az ég fürkészésének tudományáról. A Hortobágyi Csillagoségbolt-park különlegessége, hogy tiszta éjjeleken közel kétezer csillag ragyoghat le ránk. Akiknek még nem volt részük ilyen látványban, azokat meglepetésként éri a csillagokkal teleszórt mennybolt, a nyári Tejút pedig látványos ezüst szalagként húzódik át a zavaró fényektől mentes terület felett.
A Hortobágy-mátai Fecskeház Erdei Iskola mellett 2015 tavaszán nyílt meg a Csillagoségbolt-park bemutató csillagvizsgálója is, s ha már ott járunk, ne hagyjuk ki a kőhajításnyira lévő Mátai Ménes meglátogatását sem, mely hazánk egyik kiemelkedő fontosságú ménese.

Bükki Csillagos-égbolt Park

 

A Bükki Csillagos-égbolt Park Magyarországon harmadikként, 2017 júniusában lépett az ezüst fokozatú, fényszennyezettségtől mentes, éjszakai csillag leső helyszínek közé. Olyan különleges programokkal készülnek a szakemberek az ide látogatóknak, mint az éjszakai tanösvény bejárás, a holdfogyatkozás vagy éppen hullócsillag megfigyelés. Jelenleg Répáshután épül a Bükki csillagda, mely’ számtalan egyedi és izgalmas látnivalóval kecsegtet. 3D-s planetárium, rovarszem szimulátor, csillagászati témájú fénykísérletek: se szeri, se száma a különleges attrakcióknak melyek az ide érkező „űrutazókat” várják a közeljövőben.
Legközelebbi programjaik:
2020. augusztus 14., péntek: Perzeidák – meteorles és csillagászati bemutató, Felsőtárkány
2020. december 14., hétfő: Geminidák csillagászati est

 

Kapcsolódó inspirációk:


Apátságok nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
A szerzetesek világa mindig is misztikumnak számított a világi emberek számára, hiszen a zárt közösség tagjai szigorú rend szerint a világtól elvonultan éltek és nem is látogathatták őket.

A magyar pirospaprika nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar fűszerpaprika íze mellett hungarikum csoda-fűszerünk története is figyelemreméltó.

Kalandparki kihívások - OTP Travel Utazási Iroda
Hazánk változatos tájain barangolva számos olyan kalandparkra lelhetünk, ahova érdemes betérnünk, ha izgalmas és újszerű élményprogramra vágyunk.

Édes csábítás itthon is - OTP Travel Utazási Iroda
Az édességek készítése igazi művészet.

Kornyi-tó - Balaton-felvidék - OTP Travel Utazási Iroda
A Balaton-felvidék legszebb táján, a Káli-medence közepén izgalmas kompozíció ragadja meg a figyelmet.

Balatonudvari szívtemető - Balaton-felvidék - OTP Travel Utazási Iroda
Balatonudvari temetője a barátságos kis község különleges látványossága.

Tihanyi barátlakások - Balaton-felvidék - OTP Travel Utazási Iroda
Kevesen tudják, hogy a kéttornyú apátságon kívül más különleges épített értékeket is találunk a Tihanyi-félszigeten.

Halat, s mi jó falat - OTP Travel Utazási Iroda
A hazai halételek repertoárjából szinte biztosan mindenki a halászlevet, a pisztrángot vagy éppen a harcsapaprikást sorolná a dobogós helyezettek közé.

Kapcsolódó ajánlatok:


GAJA-SZURDOK, FEHÉRVÁRCSURGÓ

Magyarország
7 500 Ft/fő -től

SZEGED-ÓPUSZTASZER AUGUSZTUS 20-ÁN

Magyarország
10 000 Ft/fő -től

EGRI ÉLMÉNYEK BUDAPESTI INDULÁSSAL

Magyarország
10 700 Ft/fő -től

KÁROLYI- ÉS BRUNSZVIK-KASTÉLY, BORY-VÁR

Magyarország
13 000 Ft/fő -től

NEMESI CSALÁDOK NYOMÁBAN

Magyarország
13 600 Ft/fő -től

ÉRSEKSÉGEK KALOCSA - HAJÓS

Magyarország
13 900 Ft/fő -től

CSOKOLÁDÉ, OROSZLÁNSZIKLA, BORKÓSTOLÓ

Magyarország
14 100 Ft/fő -től

VARÁZSLATOS KASTÉLYAINK

Magyarország
14 200 Ft/fő -től

PÉCSI KIRÁNDULÁS

Magyarország
14 900 Ft/fő -től

GASZTROUTAZÁS A BÜKKBEN

Magyarország
15 500 Ft/fő -től

KESZTHELY - BADACSONY KIRÁNDULÁS SZEGEDRŐL

Magyarország
15 700 Ft/fő -től

KIRÁNDULÁS A KÖRÖSÖK VIDÉKÉN

Magyarország
15 700 Ft/fő -től

EGRI ÉLMÉNYEK GYŐRI INDULÁSSAL

Magyarország
15 900 Ft/fő -től

REPTÁR ÉS REPÜLŐTÉR LÁTOGATÁS SZEGEDRŐL

Magyarország
15 900 Ft/fő -től

GASZTROUTAZÁS A DUNA-TISZA KÖZÉN

Magyarország
16 600 Ft/fő -től

FERTŐD - RUSZT, A FERTŐ-TÁJ ÉKKÖVEI

Magyarország
18 000 Ft/fő -től

REPTÁR ÉS REPÜLŐTÉR LÁTOGATÁS GYŐRBŐL

Magyarország
18 990 Ft/fő -től

EGY HÉTVÉGE A FŐVÁROSBAN

Magyarország
26 600 Ft/fő -től

NÓGRÁDI TÁJAKON – MIKSZÁTH NYOMÁBAN

Magyarország
57 000 Ft/fő -től