Élmények a világ körül

Keresés

Ahol az égbolt is élmény

Ahol az égbolt is élmény
Bemutatjuk a hazánkban található fényszennyezettség mentes helyeket.

Ahol az égbolt is élmény

„Mikor az éj leszáll s a csillagok feljőnek, mikor a világ szavai elhalnak, elkezd beszélni a természet, akkor a végtelen mindenség megnyílik s az ember lelke lát.” – írta Jókai Mór, a tündöklő égboltról.
Mi magunk vajon fel tudjuk idézni mikor láttunk igazán tiszta csillagos égboltot, esetleg a Tejutat? A kutatások és felmérések szerint Európában az emberek 99 százaléka lemarad erről a leírhatatlan csodáról. A jó hír azonban az, hogy hazánkban találunk olyan fényszennyezettség mentes helyeket, ahol önnön mivoltukban csodálhatóak meg a tündöklő égitestek.

 
A fényszennyezettségről sokat hallunk napjainkban, hiszen lassan alig marad olyan eldugott szeglete a világnak, melyet ne érintene. De mit is értünk ez alatt pontosan? Fényszennyezésnek azt a mesterséges fényt nevezzük, mely’ nem kizárólag a megvilágítandó felületre vagy irányba és nem a megfelelő időszakban jut el, ezzel káprázást, birtokháborítást, az égbolt mesterséges fénylését, vagy bármi más nem kívánatos környezeti hatást okoz.
 
A fényszennyezettséget a kutatók régóta vizsgálják és tanulmányozzák szerte a világon. Sajnos hazánk sem kivétel alóla, az egész világ népességét tekintve pedig az emberiség 80 százaléka fényszennyezett területen él és a Tejút láthatósága is folyamatosan romlik.
Magyarországon három hivatalos „Csillagos égbolt parkban” élvezhetjük a szemkápráztató „éjszakai műsort” derült égbolt esetén, ezeken a helyeken csupán a tündöklő égbolt felejthetetlen látványa kápráztatja el szemünket. A Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (International Dark-Sky Association, IDA) megfogalmazása alapján a csillagoségbolt-park olyan terület, amely kivételes minőségű csillagos égbolttal és olyan éjszakai környezettel rendelkezik, ahol kifejezetten védett a tudományos, természeti, oktatási és kulturális örökség.
A csillagoségbolt-park címet a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség adja előre meghatározott feltételek alapján, az égbolt állapota alapján arany, ezüst és bronz besorolást kaphatnak a csillagoségbolt-parkok.

Zselici Csillagpark

Ahol az égbolt is élmény - OTP Travel Utazási Iroda
Kép forrása: zselicicsillagpark.hu
 
A Zselici Csillagpark 2009 óta tartozik a Nemzetközi Csillagoségbolt-parkok közé. A somogyi mesevilágban a mesterséges fények hiánya és az alacsony szintű fényszennyezés miatt a csillagos égbolt olyan részleteit is láthatjuk szabad szemmel, amelyeket máshonnan lehetetlen megfigyelni. Az ide érkezők átfogó élményt kapnak a környék természeti értékeiből, a nappali természetismereti programok mellett, különleges éjszakai vezetéseken ismerkedhetnek meg a somogyi erdőség és az égbolt csodálatos világával. A Zselici Csillagpark különlegessége az a 8 méter átmérőjű planetárium, ahol érdekfeszítő és szórakoztató formában tanulhatunk a csillagos égbolt és a természet titkairól. Tegyük félre lustaságunkat és másszunk fel a 25 méteres kilátóba is, ahonnan tiszta idő esetén még akár a Balaton-felvidéki tanúhegyek és a Badacsony is megfigyelhetők.
Merüljünk el a végtelen világűr titkaiba a naponta több alkalommal indított csillagászati bemutatók és különleges esti távcsöves bemutatók segítségével a Somogy varázslatos világában.

Hortobágyi Nemzeti Park

Ahol az égbolt is élmény - OTP Travel Utazási Iroda
A Hortobágy csodáját csak az értheti meg, aki már megtapasztalta a puszta végtelenségét és annak délibábjait, a távolba lustán kérődző szürke marhák fenséges látványát és az őszi daruvonulás elképesztő szépségét. Ezen a tájon található Magyarország első és legnagyobb területű nemzeti parkja, mely az UNESCO Világörökségi listáján kívül, 2011-ben a fényszennyezéstől mentes, ezüst fokozatú csillagoségbolt-park minősítést is megkapta.
Az itt megtalálható egyedülálló flóra és fauna, a páratlan madárparadicsom, az őshonos háziállatok és a hozzájuk kötődő kulturális örökségek kiemelkedő turisztikai célponttá emelik a Hortobágyot.
A csillagismeret mindig is a pásztorélet meghatározó tudásanyaga volt: az égitestek segítséget jelentettek a tájékozódásban, az idő meghatározásában, de még az időjárás jóslásában is, így a helybéliek különösen sokat tudnak az ég fürkészésének tudományáról. A Hortobágyi Csillagoségbolt-park különlegessége, hogy tiszta éjjeleken közel kétezer csillag ragyoghat le ránk. Akiknek még nem volt részük ilyen látványban, azokat meglepetésként éri a csillagokkal teleszórt mennybolt, a nyári Tejút pedig látványos ezüst szalagként húzódik át a zavaró fényektől mentes terület felett.
A Hortobágy-mátai Fecskeház Erdei Iskola mellett 2015 tavaszán nyílt meg a Csillagoségbolt-park bemutató csillagvizsgálója is, s ha már ott járunk, ne hagyjuk ki a kőhajításnyira lévő Mátai Ménes meglátogatását sem, mely hazánk egyik kiemelkedő fontosságú ménese.

Bükki Csillagos-égbolt Park

 

A Bükki Csillagos-égbolt Park Magyarországon harmadikként, 2017 júniusában lépett az ezüst fokozatú, fényszennyezettségtől mentes, éjszakai csillag leső helyszínek közé. Olyan különleges programokkal készülnek a szakemberek az ide látogatóknak, mint az éjszakai tanösvény bejárás, a holdfogyatkozás vagy éppen hullócsillag megfigyelés. Jelenleg Répáshután épül a Bükki csillagda, mely’ számtalan egyedi és izgalmas látnivalóval kecsegtet. 3D-s planetárium, rovarszem szimulátor, csillagászati témájú fénykísérletek: se szeri, se száma a különleges attrakcióknak melyek az ide érkező „űrutazókat” várják a közeljövőben.
Legközelebbi programjaik:
2020. augusztus 14., péntek: Perzeidák – meteorles és csillagászati bemutató, Felsőtárkány
2020. december 14., hétfő: Geminidák csillagászati est

 

Kapcsolódó inspirációk:


Etyeki gasztro-örömök - OTP Travel Utazási Iroda
Etyek a gasztronómia igazi fellegvárává nőtte ki magát az elmúlt években, se szeri, se száma a páratlan gasztronómiai élményeket nyújtó pincészeteknek és vendéglátóhelyeknek.

Sisi kedvence: Gödöllő - OTP Travel Utazási Iroda
Magyarország egyik legimpozánsabb barokk kastélya Erzsébet királyné kedvelt pihenőhelye volt, ahol szenvedélyének, a lovaglásnak is hódolhatott.

Dél-Alföld kincse: Ópusztaszer - OTP Travel Utazási Iroda
Csokorba gyűjtöttük a történelemmel átitatott táj legérdekesebb látnivalóit és hungaricumait, ahol érdemes elkalandoznunk elődeink lábnyomain.

A legszebb kastélyok Magyarországon - OTP Travel Utazási Iroda
Hazánk impozáns kastélyaiban bepillantást nyerhetünk !

Kis magyar divattörténet – színes népviseletek - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar népviselet négy nagyobb táji típusát különböztethetjük meg egymástól: a dunántúlit, a felföldit, az alföldit és az erdélyit.

A magyar pirospaprika nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar fűszerpaprika íze mellett hungarikum csoda-fűszerünk története is figyelemreméltó.

Kalandparki kihívások - OTP Travel Utazási Iroda
Hazánk változatos tájain barangolva számos olyan kalandparkra lelhetünk, ahova érdemes betérnünk, ha izgalmas és újszerű élményprogramra vágyunk.

Édes csábítás itthon is - OTP Travel Utazási Iroda
Az édességek készítése igazi művészet.

Kapcsolódó ajánlatok:


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.