Élmények a világ körül

Keresés

Tihanyi barátlakások

Tihanyi barátlakások - Balaton-felvidék - OTP Travel Utazási Iroda
Kevesen tudják, hogy a kéttornyú apátságon kívül más különleges épített értékeket is találunk a Tihanyi-félszigeten.

Remete-lak vagy betyárok tanyája?

Tihany minden kétséget kizáróan a Balaton egyik ékköve. Kevesen tudják azonban azt, hogy a kéttornyú apátságon kívül más különleges épített értékeket is találunk a félszigeten. Az egyik ilyen közülük a „Barátlakások” néven ismert mesterséges barlang telep.
Tihanyi barátlakások - Balaton-felvidék - OTP Travel Utazási Iroda
A Tihanyi-félsziget keleti oldalán, kellemes túrával megközelíthető helyen fekszenek a az úgynevezett Barátlakások vagy ahogy egyik lelkes kutatójuk, Eszterhás István nevezte őket, a Remete-barlangok.
A hagyomány szerint a X-XI. században építették őket és innentől kezdve lakták is egészen a XIV. század közepéig. Az első lakói ortodox görög szerzetesek voltak, feltehetően I. András feleségének (Anasztázia hercenő), kíséretében érkeztek Tihanyba. A celláikat, a kápolnájukat, az ebédlőtermüket keleti típusú, laura-rendszer szerint vájták bele a sziklákba. A különös építményeket sokan vizsgálták, komoly irodalma van a kutatásoknak. 1913-ban, a jobb megközelíthetőség érdekében kényelmes gyalogosfeljárót építettek. 1942-ben Dornyay Béla ásatott, 1984-ben pedig régészeti és geológiai feltárást is végeztek. Ekkor több csontváz is előkerült.
Tihanyi barátlakások - Balaton-felvidék - OTP Travel Utazási Iroda
Napjainkban már csak három, épen maradt, látogatható üreg van. 1983-ban még hét, mesterséges vájatot sikerült Eszterhás Istvánnak feltárnia a Leánylakásokkal együtt. Az eredeti számuk mind a mai napig ismeretlen. Bél Mátyás 1737-ben tíz üreget vett számba. Az 1942-es ásatásakor kilenc cellát és nyolc kisebb fülkét találtak. Ezek sajnos mára megsemmisültek.
Az üregek pusztulása természetes folyamatok során következett be. Az 1300-as években volt az első nagyobb sziklaomlás, amely az itt zajló egyházi életnek is egyszeriben véget vetett. A kutatók egy 1810 körül született akvarell nyomán feltételezik, hogy ekkoriban is a folyamatos suvadás áldozatául esett néhány cella. 1952. április 24-én, éjjel aztán nagy robajjal ismét megroggyant a fal, aminek számos cella esett áldozatául.
Tihanyi barátlakások - Balaton-felvidék - OTP Travel Utazási Iroda
De sajnos az emberi vandalizmus sem kerülte el ezt a különleges építészeti értéket. Már 1856-ban arról cikkeztek, hogy a helyi lakosok elhordják az építmény előtt álló fal köveit, amiből mára gyakorlatilag semmi nem maradt.
A Barátlakások azonban, megkopott fényük ellenére máig érdemesek a figyelemre és a félsziget egyik apró csodájának számítanak.

Kapcsolódó inspirációk:


Etyeki gasztro-örömök - OTP Travel Utazási Iroda
Etyek a gasztronómia igazi fellegvárává nőtte ki magát az elmúlt években, se szeri, se száma a páratlan gasztronómiai élményeket nyújtó pincészeteknek és vendéglátóhelyeknek.

Sisi kedvence: Gödöllő - OTP Travel Utazási Iroda
Magyarország egyik legimpozánsabb barokk kastélya Erzsébet királyné kedvelt pihenőhelye volt, ahol szenvedélyének, a lovaglásnak is hódolhatott.

Dél-Alföld kincse: Ópusztaszer - OTP Travel Utazási Iroda
Csokorba gyűjtöttük a történelemmel átitatott táj legérdekesebb látnivalóit és hungaricumait, ahol érdemes elkalandoznunk elődeink lábnyomain.

A legszebb kastélyok Magyarországon - OTP Travel Utazási Iroda
Hazánk impozáns kastélyaiban bepillantást nyerhetünk !

Kis magyar divattörténet – színes népviseletek - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar népviselet négy nagyobb táji típusát különböztethetjük meg egymástól: a dunántúlit, a felföldit, az alföldit és az erdélyit.

A magyar pirospaprika nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar fűszerpaprika íze mellett hungarikum csoda-fűszerünk története is figyelemreméltó.

Kalandparki kihívások - OTP Travel Utazási Iroda
Hazánk változatos tájain barangolva számos olyan kalandparkra lelhetünk, ahova érdemes betérnünk, ha izgalmas és újszerű élményprogramra vágyunk.

Édes csábítás itthon is - OTP Travel Utazási Iroda
Az édességek készítése igazi művészet.

Kapcsolódó ajánlatok:


PÉCSI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

VESZPRÉMI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

SZEGEDI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

GYŐRI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

EGER ÉS HATVAN LÁTNIVALÓI

Magyarország
85 800 Ft-tól/fő