Élmények a világ körül

Keresés

Világhírű porcelán művészetünk

Világhírű porcelán művészet - OTP Travel Utazási Iroda
Érdemes a világhírű manufaktúráink kulisszái mögé betekinteni.

Világhírű porcelán művészet

A kerámiaipar legnemesebb anyagának is emlegetett porcelán egyik fő jellegzetessége, hogy kiégetéséhez 1200-1400 Celsius fokos tűz szükséges, ekkor nyeri el végleges szilárdságát és formáját. A porcelánt a világon először Kínában találták fel és már a 14. században nagy jelentőségű művészeti ággá nőtte ki magát. Az első kínai porcelánok a keresztes lovagok révén jutottak el Európába, ahol rendkívüli szépségük és különlegességük által azonnal luxuscikknek számítottak.

Magyarországon viszonylag későn, csak a 19. században kezdődött meg a porcelángyártás, mely azonban rövid időn belül világhírűvé vált. Napjainkban a Herendi, Hollóházi és Zsolnai porcelánok is a hungarikumok között szerepelnek és a kiváló minőség és elegancia szimbólumaivá váltak az évszázadok során. Amennyiben kedvet kaptunk megcsodálni hazánk szebbnél-szebb porcelánjait és megtudni milyen behatások formálták és alakították ki az általuk használt motívumokat, anyagokat és formavilágot, akkor érdemes a világhírű manufaktúráink kulisszái mögé betekinteni.

Herendi Porcelán

Világhírű porcelán művészet - OTP Travel Utazási Iroda
Kép forrása: www.hungarikum.hu
 
A legjelentősebb magyar porcelángyárat a Herendit 1826-ban alapították, mely napjainkban a Porcelanium Látógatóközpontnak ad otthont. Megalapítása után rövid időn belül sikeressé vált a manufaktúra, melynek első jele abban mutatkozott meg, hogy elnyerték a császári és királyi udvari szállító rangot. Hamarosan a magyar arisztokrácia körében is népszerűek lettek a herendi porcelánok, ennek nyomán számtalan olyan régi motívum maradt fent napjainkban is, melyek máskülönben feledésbe merültek volna. A látogatóközpontban található Minimanufaktúrában a porcelánkészítés rejtelmeibe kaphatunk betekintést, s egy rövid időre akár mi magunk is porcelánkészítő mesterekké válhatunk. A műhelyek teret adnak az alkotás örömének a nyers porcelánmassza megformálástól az aprólékos díszítésig. Amennyiben pedig a manufaktúra fejlődéstörténetét és történelmét szeretnénk jobban megismerni térjünk be a Porcelánművészeti Múzeum időszakos és gyűjteményes kiállításaira is.

Hollóházi Porcelán

Világhírű porcelán művészet - OTP Travel Utazási Iroda
Kép forrása: www.hungarikum.hu
 
Az 1777 óta működő Hollóházi Porcelángyár festői környezetben terül el, az egykori Károlyi grófok birtoka csodás környezetet biztosít neki. Kézzel készített edényeik jellegzetes motívumai a rózsa, a mezei virágok és a tarka csokrok, formavilágát a paraszt fazekasok munkái ihlették. A gyár virágkorát Istványi Ferenc nevéhez kötik, amikor számos technikai újítást vezettek be és felfelé ívelt a művészi színvonal. Ehhez az időszakhoz köthető az is, hogy 1931-től kezdődően a gyár termékeit elkezdték védjeggyel ellátni. A 70-es években olyan kiváló művészekkel dolgoztak együtt, mint Victor Vasarely vagy Szász Endre, akik a hollóházi porcelán új stílusát teremtették meg. A hollóházi porcelán napjainkban a világ minden pontján elismert és keresett, a manufaktúra remekművei megtalálhatóak például a Vatikán gyűjteményében, id. George Bush étkezőhelységében, valamint több Forma 1-es bajnok vitrinjében is, akik Hollóházán készült trófeát emelhettek magasba 1986 és 1995 között a Hungaroringen.

Zsolnay Porcelán

Világhírű porcelán művészet - OTP Travel Utazási Iroda
Kép forrása: www.hungarikum.hu
 
A pécsi Zsolnay Porcelángyár népszerűségét elsősorban saját fejlesztésű, jellegzetes eozinos mázának köszönheti, mellyel építészeti kerámiáit, dísztárgyait és porcelánkészleteit díszítik. A gyárat alapító Zsolnay család minden tagja részt vett a manufaktúra fejlesztésében és felvirágoztatásában, olyannyira, hogy a gyár területén felépített egykori lakóházaik ma a Zsolnay Kulturális Negyed részét képezik és izgalmas kiállításoknak adnak otthont. Különleges porcelánjaiknak köszönhetően számos olyan ikonikus építészeti alkotás díszítőelemeit adták, mint az Országház, a Mátyás-templom, az Iparművészeti Múzeum, a Fővárosi Állat-és Növénykert Elefántháza és a Magyar Állami Földtani Intézet. A gyár magas művészi színvonala a kor olyan neves tudósait vonzotta magához, mint Rippl-Rónai József, Martyn Ferenc, Victor Vasarely vagy Lechner Ödön.

Kapcsolódó inspirációk:


Etyeki gasztro-örömök - OTP Travel Utazási Iroda
Etyek a gasztronómia igazi fellegvárává nőtte ki magát az elmúlt években, se szeri, se száma a páratlan gasztronómiai élményeket nyújtó pincészeteknek és vendéglátóhelyeknek.

Sisi kedvence: Gödöllő - OTP Travel Utazási Iroda
Magyarország egyik legimpozánsabb barokk kastélya Erzsébet királyné kedvelt pihenőhelye volt, ahol szenvedélyének, a lovaglásnak is hódolhatott.

Dél-Alföld kincse: Ópusztaszer - OTP Travel Utazási Iroda
Csokorba gyűjtöttük a történelemmel átitatott táj legérdekesebb látnivalóit és hungaricumait, ahol érdemes elkalandoznunk elődeink lábnyomain.

A legszebb kastélyok Magyarországon - OTP Travel Utazási Iroda
Hazánk impozáns kastélyaiban bepillantást nyerhetünk !

Kis magyar divattörténet – színes népviseletek - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar népviselet négy nagyobb táji típusát különböztethetjük meg egymástól: a dunántúlit, a felföldit, az alföldit és az erdélyit.

A magyar pirospaprika nyomában - OTP Travel Utazási Iroda
A magyar fűszerpaprika íze mellett hungarikum csoda-fűszerünk története is figyelemreméltó.

Kalandparki kihívások - OTP Travel Utazási Iroda
Hazánk változatos tájain barangolva számos olyan kalandparkra lelhetünk, ahova érdemes betérnünk, ha izgalmas és újszerű élményprogramra vágyunk.

Édes csábítás itthon is - OTP Travel Utazási Iroda
Az édességek készítése igazi művészet.

Kapcsolódó ajánlatok:


PÉCSI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

VESZPRÉMI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

SZEGEDI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

GYŐRI SÉTÁK

Magyarország
érdeklődésre

EGER ÉS HATVAN LÁTNIVALÓI

Magyarország
85 800 Ft-tól/fő