Élmények a világ körül

Keresés

Nevezetes másolatok  - OTP Travel utazási iroda
Fedezze fel a legjobb nevezetességek másolatát!

Nevezetes másolatok

A jellegzetes dőlés a Pisai Ferde Toronyban, a Taj Mahal elképesztően drága fehér márványa, egy angol kisváros piacának furcsa hangulata - azt gondolhatja, hogy lehetetlen, hogy ezeket az építészeti mókákat bárhol másutt újjáépítsék. Tévedés – valójában széles körben elterjedt jelenségről van szó. Az ikonikus műemlékek, például a Szabadság-szobor és az Eiffel-torony kicsinyített változatát megtalálhatjuk a világ más táján. De miért is építették őket? Bizonyára a legnagyobb elismerés a jól sikerült utánzás. Ezeknek a fantasztikus hamisításoknak a legkülönfélébb, lenyűgöző történetük van, most meg is osztjuk Önökkel.

Eiffel-torony – Sencsen, Kína

Az eredeti napjainkban a világ egyik legnevesebb látványossága, amelyhez emberek milliói szeretnének ellátogatni. Többször le akarták bontani, és felrobbantani. Egy szélhámos, Victor Lustig 1925-ben ócskavasként eladta. Kétszer is. Az eredeti még mindig a francia fővárosban áll, ám azóta számos replikát állítottak fel a világ minden táján. Az egyik leglenyűgözőbb a kínai Világablakban áll. A sencheni tematikus parkban tucatnyi méretarányos másolat megtalálható, amelyek nagyon hasonlítanak az eredeti épületekhez. Esténként díszkivilágítást kap a park, a szórakoztató központot ilyenkor a 108 méter magas Eiffel-torony uralja. És mivel az összes kiállított épület gyalogosan is könnyen bejárható, mindössze fél nap alatt bejárhatja a világot. Willy Fogg féltékeny lenne.

Nevezetes másolatok  - OTP Travel utazási iroda


Pisai Ferde Torony – Niles, Illinois, USA

A Niles-i Ferde Torony az eredeti méretének csupán fele, mégis lélegzetelállító látvány. A Bob Ilg üzletember által épített változat dőlésszöge is csak fele az olasz eredetinek, az alapzatot pedig betonba való rögzítése védi. Míg a legendák szerint Galileo a gravitációs kísérleteihez használta a pisai tornyot, kavicsokat dobálva le arról, addig az amerikai tornyot inkább gyakorlati célokra használják. Ezzel rejtik el a város csúnya vízszűrő tartályait. Őszintén szólva a másolat sokkal kevésbé valószínű, hogy eldől.

Nevezetes másolatok  - OTP Travel utazási iroda

Szabadság-szobor – Visnes, Norvégia

A New York-i kikötőben található Szabadság-szobor talán az Egyesült Államok legikonikusabb szimbóluma - az igazságosság és a szabadság jele -, amely több mint 150 éve fogadja a bevándorlókat a világ minden tájáról. Mint várhatnánk, a szobrot sokszor másolták, de egy négy méteres replika a norvégiai Visnes tengerparti falujában különös jelentőséggel bír. Az eredeti, rézből készült szobrot Franciaország ajándékozta az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulója alkalmából, ám elkészültéhez szükséges volt a norvég együttműködés is.Több mint 28 000 kiló rezet felhasználták a Liberty Islanden álló szoborhoz, és a legendák szerint ennek nagy részét a visnesi rézbánya szállította. Bár erről pontos feljegyzések nem maradtak meg, de mivel más, ilyen volumenű rezet igénylő projekt nem volt abban az időben, ezért ez a legvalószínűbb magyarázat, hogy oda szállították a kibányászott mennyiséget. A Visnes-i rézbányája előtt- Stavanger és Bergen között egy szigeten- található kicsiny szobor bájos tisztelegés Lady Liberty előtt.
 

London Bridge – Lake Havasu, Arizona, USA

Az Arizonai Havasu-tónál álló London Bridge-ről a legfontosabb, tudnivaló, hogy valójában nem másolat - ez az igazi. A híd az 1830-as évektől 1962-ig a Temze két partját kötötte össze. 1967-ben a City of London városi tanácsának egyik tagja, Ivan Luckin azzal az őrültségnek tűnő javaslattal állt elő, hogy ahelyett, hogy lerombolnák a meglévő hidat, inkább bocsájtsák árverésre. Ezek után a városi tanács eladásra kínálta a hidat és elkezdett potenciális vásárlókat keresni. 1968. április 18-án meg is vásárolta a hidat egy amerikai olajmágnás, Robert P. McCulloch, az arizonai Lake Havasu City alapítója 2 millió 460 ezer dollárért, hogy az általa újonnan alapított települést népszerűsítse. McCulloch szétbontatta a Rennie-féle hidat, 8600 kilométerrel arrébb, az Egyesült Államokba hajóztatta és 1971-ben Lake Havasu Cityben újból felépítette, további 5,1 millió dollárért. A híd minden egyes darabját gondosan megszámozták, majd a Panama-csatornán keresztül Kaliforniáig hajóztak vele. Innen kamionokkal juttatták el a végleges helyére, majd 1971. október 10-én adták át a forgalomnak. A híd alá a Coloradó folyóval összeköttetésben lévő csatornát ástak és egy korabeli angol falut is építettek mellé. Az újraépített London Bridge, ma Lake Havasu City egyik legfontosabb turistalátványossága.

Nevezetes másolatok  - OTP Travel utazási iroda

Krisztus király szobor – Lisszabon, Portugália

Amikor a lisszaboni bíboros pátriárka 1934-ben ellátogatott Rio de Janeiróba, annyira meghökkent a városra lenéző hatalmas Megváltó Krisztus szobor láttán, hogy hazatértekor engedélyt kért Portugália miniszterelnökétől, Salazartól, hogy otthon is újjáépítsék. A műalkotás építése 1949. december 18-án kezdődött, és mintegy tízéves építési időt követően 1959. május 17-én avatták fel a szobrot 300 000 vendég jelenlétében. A műemlék talapzata kapu formájú és összesen 82 méter magas, ennek tetején - ahol kilátópont is található - áll valójában maga a Krisztus-szobor (28 méter). A talapzatban két kápolna is helyet kapott, a kilátóhoz pedig csigalépcső és gyorslift vezet. A portugálok így fejezték ki hálájukat Istennek, hogy megóvta országukat a második világháború pusztításaitól.

Nevezetes másolatok  - OTP Travel utazási iroda

Tádzs Mahal – Dakka, Banglades

A XVII. században épült Tádzs Mahal a mogul síremlék-építészet csúcsa, amely nemcsak annak stílusjegyeit viseli magán, hanem ötvözi azt a helyi hagyományokkal is. A tökéletes arányaival feltűnő, nemes anyagokkal gazdagon díszített műemlékegyüttes nemcsak építészeti jelentőségű, hanem a hozzá kapcsolódó legendák és történetek révén az örök szerelem emlékműveként is ismert. 1983-ban került fel az UNESCO világörökségi listájára, mint kulturális helyszín. Az épület egyedi arányai, finom díszítettsége utánozhatatlanná tette. Bár egy bangladesi filmrendező építtetett 58 millió dollárból egy másolatot Dakka közelében. Ez az épület feszültséget keltett India és Banglades között, mivel India perrel fenyegetett a szerzői jogok megsértése miatt.

 

Hallstatt – Kuantung, Kína

Egy híres épület másolása egy dolog. De létrehozni egy egész várost? Ehhez elkötelezettség szükséges. Hallstatt egy festői XVI. századi városka az osztrák Alpokban, az UNESCO világörökség része, bájos építészete és a macskaköves utcái miatt kedvelt úti cél. Bizarr módon a népszerű turistalátványosság annyira megtetszett néhány kínai üzletembernek, hogy Kínában felépítették a pontos mását, mely elit lakóparkként és szórakoztatóközpontként funkcionál. Még galambokat is Ausztriából hoztak, hogy autentikus legyen az osztrák életérzés. A fogadtatás elég vegyes volt, Hallstatt lakosai közül többen is helytelenítik, hogy otthonuk egyedi építészeti és kulturális örökségét másolják, és abból Kínában hasznot húznak. Néhány kínai állampolgár pedig nem érti, miért kell az európai építészetet utánozni, hisz az ázsiai országnak is megvannak a maga elismerésre méltó és különleges építészeti hagyományai. Csoda hát, hogy ezek után felépült Temze város is kocsmákkal és viktoriánus épületekkel Sanghaj mellett?! 

Kapcsolódó ajánlatok:


CHICAGO VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
érdeklődésre

SZÍNPOMPÁS MADEIRA – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Portugália
299 000 Ft-tól/fő

NEW YORK - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
379 000 Ft-tól/fő

DÉL-PORTUGÁLIA – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Portugália
459 000 Ft-tól/fő

LAS VEGAS - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
459 000 Ft-tól/fő

PORTUGÁLIA TITKAI – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Portugália
469 000 Ft-tól/fő

MADEIRA - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Portugália
489 000 Ft-tól/fő

MIAMI - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
559 000 Ft-tól/fő

THE CLIFF BAY***** - FUNCHAL, MADEIRA

Portugália
630 000 Ft-tól/fő

EZERARCÚ PORTUGÁLIA

Portugália
729 000 Ft-tól/fő


 

További ajánlatok:

NORVÉG FJORDOK - CSOPORTOS TENGERI HAJÓÚT

Norvégia
1 195 000 Ft-tól/fő

NORVÉGIA – REPÜLJ ÉS VEZESS!

Norvégia
1 855 000 Ft-tól/fő

SPITZBERGÁK ÉS NORVÉG FJORDOK

Norvégia
1 890 000 Ft-tól/fő

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00