Élmények a világ körül

Keresés

A császári korona éke: Bad Ischl

Ausztria | Bad Ischl - OTP Travel Utazási Iroda
A festői szépségű Bad Ischl, az osztrák fürdőváros egykor Európa egyik hatalmi centruma volt.

A császári korona éke: Bad Ischl

A festői szépségű ausztriai kisváros, Bad Ischl már a hallstatti-kultúra óta lakott, első írott említése egy 1262-es oklevélben Iselen néven jelenik meg. V. Albert osztrák főherceg a XV. században sóbányát nyittatott a környéken, a terület pedig virágzásnak indult. A város hamarosan a helyi sókereskedelem központjává nőtte ki magát.
Ausztria | Bad Ischl császári palota - OTP Travel Utazási Iroda
Az igazi virágkor azonban csak a XIX. században vette kezdetét, miután 1807-ben Josef Götz feljegyezte, hogy a sós fürdő jó hatással van a beteg bányászok egészségére. A gyógyulásoknak gyorsan híre ment. Már 1821-ben Franz Wirer bécsi orvos 40 páciensének írta elő az ischli fürdőkúrát. 1823-ra a vendégek száma tovább növekedett és hamarosan megkezdődött a fürdőház kiépítése. Néhány évtized alatt Ischl európai hírű, divatos fürdőhellyé vált.
Ausztria | Bad Ischl látkép - OTP Travel Utazási Iroda
Itt kezelték többek között Metternich kancellárt és Rudolf főherceget is. 1827-ben megkezdődött a Salzkammergut első szállodájának építése is, ekkor járt itt először Ferenc Károly főherceg és felesége, Zsófia (Ferenc József szülei). Az 1854-es év fontos mérföldkövet jelentett a város életében, ekkor költöztette Bad Ischlbe a császár a nyári rezidenciát. Ferenc József imádta Ichlt, olyannyira, hogy itt, a Seeauerhausban (ma városi múzeum) jegyezte el 1853-ban Wittelsbach Erzsébetet is. Mivel a császár gyakran tartózkodott Bad Ischlben, a várost „titkos osztrák fővárosnak” is nevezték. Ferenc József földi mennyországként jellemezte Ischlt.
Az udvarral együtt persze számos művész is érkezett, olyanok kiválóságok fordultak itt meg, mint Anton Bruckner zeneszerző, Johann Strauss, Johannes Brahms vagy éppen Lehár Ferenc.
Ausztria | Bad Ischl látkép 02 - OTP Travel Utazási Iroda
Ischl Sisi szívéhez is közel állt, nagyon hasonlított ugyanis Sisi bajorországi gyermekkori paradicsomára. A környéken sokat hódolhatott a hegyek és a természet iránti szeretetének. A város felett magasodó, szeretett Márványkastély igazi menedék volt számára. Később legkedvesebb lánya, Mária Valéria is itt tartotta az esküvőjét. Rudolf koronaherceg halálát is itt gyászolta el a császári család. De Bad Ischlben zárul be a kör is: Sisi és Ferenc József utolsó találkozására a kastélyparkban került sor.
A császár idetelepülésével történelmi eseményeknek is helyszíne lett, Ferenc József 1914. július 28-án a Kaiservillában adta ki a Népeimhez! kezdetű kiáltványát, vagyis a Szerb Királyság elleni hadüzenetet, elindítva az első világháborút. Másnap örökre elhagyta Bad Ischlt, soha nem tért már vissza. A villa ma is a Habsburg-Lorraine család tulajdonában van, de egyes részeit megnyitották és ma múzeumként megtekinthető.

Kapcsolódó inspirációk:


Városi strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol a városnézés és a vízparti nyaralás tökéletesen összekapcsolható.

Németország, Beethoven csak egy van - OTP Travel Utazási Iroda
250 éve született Ludwig van Beethoven.

Ausztria | Bécs | ételek - OTP Travel Utazási Iroda
Az osztrák főváros kulturális sokszínűségéhez nem férhet kétség, így van ez a gasztronómiájában is. Bemutatunk néhány fantasztikus bécsi éttermet és kávéházat.

Ausztria | Karintia | Hochosterwitz vár - OTP Travel Utazási Iroda
Karintia bővelkedik természeti szépségekben, de az épített öröksége is egyedülálló.

Ausztria | Salzburg | 5 meglepő tény a Mozartról - OTP Travel Utazási Iroda
Salzburg lakói tudják, hogyan lehet legjelesebb szülöttük, Mozart köré kultuszt építeni.

Csobbanjon a csodáért! - OTP Travel
Elképesztő víz alatti látnivalók