Élmények a világ körül

Keresés

Szekszárdi borvidék

Borászatok

Szekszárdi borvidék


A napfényben gazdag tájon – részben mediterrán jellegű hatásoknak, részben pedig a könnyen felmelegedő világos színű lösztalajoknak köszönhetően – kitűnő vörösborok teremnek a Szekszárdtól Bátáig húzódó területen.

A kelták szőlőtermesztése csak valószínűsíthető, de a rómaiaké bizonyítható. Akkoriban a Szekszárd város helyén lévő római települést Alisca-ának hívták. Találtak egy márvány szarkofágot, amin mitológiai jelenetek és egy szőlőtő is látható. Feltételezik, hogy a szőlőtelepítő Probus császár vörösborszőlő-fajtákat is termesztett itt.

A középkorban még a fehérbortermelés volt az elterjedtebb arrafelé, később az oszmán törökök hatására balkáni eredetű vörösborkultúra alakult ki. Az utóbbi évtizedekig a későn érő, de időnként kiváló zamatú bort adó kadarka volt az uralkodó, újabban azonban a biztonságosabban termelhető kékfrankos, cabernet, merlot került túlsúlyba.

A XIX. század végén Európa egész területére szállították a szekszárdi vöröset, még Franciaország is nagy mennyiségben vásárolt belőle a filoxéra-vész idején, mivel - mint mondták - az ottani bor minőségével egyedül a szekszárdi ért fel. A szekszárdi vörösborok színanyagban gazdagok, tüzesek, „bársonyosak”. Kiemelkedően rangos ismét a hagyományos kadarka fajtára épülő új szekszárdi bikavér. A fehér- borok kissé lágy karakterűek, tüzesek, zamatgazdagok.
Jellegzetes szőlőfajták: olaszrizling, chardonnay, kadarka, kékfrankos, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, zweigelt.

Bodri Pincészet


Borkóstolás, Szekszárdi borvidék - OTP Travel Utazási Iroda
Forrás: http://bodribor.hu/kepgaleria/bodri_pinceszet


Szekszárd déli határában, a festői szépségű Faluhely-dűlőben található a Bodri Birtok, melyet egy önálló kis világnak tekinthetünk. Igazi borturisztikai komplexum, hiszen borászatot, rendezvénycentrumot, éttermet, látványkonyhát és vendégházakat is magában foglal. A szőlő szeretete és a szőlőművelés generációkat ível át a családunk történetében. Jelenleg is három generáció munkálkodik azon, hogy a Bodri Birtokon minden óramű pontossággal működjön. Bodri Papa, Kati nénivel - túl a nyolcvanon - 3 hektár szőlőt gondoz a mai napig. Jó idő esetén minden nap kint vannak a szőlőben, saját telepítésű merlot-t, kékfrankost, rizlingszilvánit, kadarkát és chardonnay-t termesztenek, melyek egy része alapanyagként szolgál a Bodri borokhoz.

A borkóstoló tartalma:

• Pincebejárás
• Történeti áttekintő
• Borkóstoló
• Igény esetén étkezés

Takler Pincészet


Borkóstolás, Szekszárdi borvidék - OTP Travel Utazási Iroda
Forrás: http://www.takler.com/


„Családunk az 1700-as évek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a több mint kétezer éves múltra visszatekintő Szekszárdi borvidéken. Hasonlóan más borászcsaládokhoz a régióban, mi is Mária Terézia betelepítésének köszönhetően kerültünk Szekszárdra. Az évszázadok viszontagságai után, jelenlegi családi vállalkozásunkat 1987-től folyamatosan építjük, fejlesztjük a mai napig. Pincészetünket hárman irányítjuk ( Takler Ferenc és két fia, Ifjabb Ferenc és András ) A kitűnő domborzati- és talajadottságokat, valamint a meleg, szubmediterrán klímát kihasználva készítjük vörös borainkat, melyek mellett üde rosé-t, valamint déli stílusú fehérborokat is készítünk.”

A borkóstoló tartalma:

• Feldolgozó, látványpince látogatása
• Gótikus borszentély megtekintése
• Vezetett borkóstoló
• Igény esetén borvacsora

Vesztergombi Pince


Borkóstolás, Szekszárdi borvidék - OTP Travel Utazási Iroda
Forrás: http://www.vesztergombi.hu/


„Minden régi, nagy múltú városnak megvannak a várossal élő, öregedő és megújuló családjai. Az egyik ilyen a miénk is. A Vesztergombik élete szorosan és elválaszthatatlanul egybeforrt Szekszárddal. Az a családi címer, amit a címkéinken is használunk, az 1700-as évek elejéről származik. Ennek tanúsága szerint a családunk igen régóta művel szőlőt és készít belőle bort.
Jelenleg 27 ha szőlőterülettel rendelkezünk. Ennek a nagy része újratelepített, viszonylag fiatal szőlő, de ezek között is sorban lépnek a felnőttkorba az ültetvények.
Ma édesapámmal és édesanyámmal Piroskával próbáljuk elvégezni a borászat irányításának feladatait. Az új generáció is próbálgatja magát és ismerkedik a pince, a szőlő hangulatával.”

A borkóstoló tartalma:

• Pincelátogatás
• Történeti áttekintő
• Borkóstolás
• Igény esetén borvacsoraAz alábbi pincészeteket ajánljuk a régióból szíves figyelmükbe:
  • Mászáros Pál Borház és Pince
  • Dúzsi Tamás Pincészete
  • Eszterbauer Borászat
  • Vida Családi Birtok
  • Szeleshát Szőlőbirtok
 


A fenti programra a létszám, a tervezett utazási időpont és az egyéni igények alapján készítünk személyre szabott árajánlatot.

 

Kapcsolódó ajánlatok:


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.